Borovnice su namirnica bogata hranjivim tvarima poznata po nizu zdravstvenih prednosti
Blagotvorne prednosti borovnica su zbog njihovih plavih pigmenata koji se nazivaju antocijanini, a koji su klasa polifenola. Ovi pigmenti se nalaze u jagodama, malinama, crvenom grožđu i ljubičastom povrću. Druge namirnice koje sadrže antocijanine su brokula, kruške i začini poput kurkume.
Poznate dobrobiti borovnica
Zdravlje kostiju
Borovnice su bogate nutrijentima poput željeza, fosfora, kalcija, magnezija, mangana, cinka i vitamina K koji su vitalni za zdravlje kostiju. Ovi minerali pomažu u održavanju strukture kostiju, čvrstoće i fleksibilnosti zglobova.
Zdrava koža
Borovnice su bogat izvor vitamina C koji pomaže u poboljšanju sinteze kolagena, što poboljšava cjelokupnu teksturu kože. Protuupalna svojstva borovnica mogu pomoći u liječenju psorijaze i smanjenju ekcema, dok antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja okoliša.
Održavaju krvni tlak
Borovnice pomažu tijelu da proizvodi više dušikovog oksida, koji je odgovoran za snižavanje krvnog tlaka. Niska razina natrija u borovnicama također pomaže tijelu u održavanju krvnog tlaka.
Pomažu kod dijabetesa
Konzumiranje borovnica pomaže kod prerade glukoze i osjetljivosti na inzulin kod pacijenata s dijabetesom. Riječ je o voću s niskim glikemijskim indeksom, pokazateljem koji pokazuje koliko brzo hrana utječe na razinu šećera u krvi.
Savjeti koje morate imati na umu kada jedete borovnice
Iako se borovnice mogu kuhati i jesti sirove, njihove dobrobiti možete najbolje iskoristiti ako ih jedete svježe.
Osobe s nedostatkom glukoza-6-fosfat dehidrogenaze ne bi trebale konzumirati borovnice. G6PD je genetski poremećaj kod kojeg ljudi imaju problema s razgradnjom određenih kemikalija u hrani i lijekovima.
jenny.gr