Zašto jesti šaku borovnica svaki dan?

Borovnice su namirnica bogata hranjivim tvarima poznata po nizu zdravstvenih prednosti

Blagotvorne prednosti borovnica su zbog njihovih plavih pigmenata koji se nazivaju antocijanini, a koji su klasa polifenola. Ovi pigmenti se nalaze u jagodama, malinama, crvenom grožđu i ljubičastom povrću. Druge namirnice koje sadrže antocijanine su brokula, kruške i začini poput kurkume.

Poznate dobrobiti borovnica

Zdravlje kostiju

Borovnice su bogate nutrijentima poput željeza, fosfora, kalcija, magnezija, mangana, cinka i vitamina K koji su vitalni za zdravlje kostiju. Ovi minerali pomažu u održavanju strukture kostiju, čvrstoće i fleksibilnosti zglobova.

Zdrava koža

Borovnice su bogat izvor vitamina C koji pomaže u poboljšanju sinteze kolagena, što poboljšava cjelokupnu teksturu kože. Protuupalna svojstva borovnica mogu pomoći u liječenju psorijaze i smanjenju ekcema, dok antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja okoliša.

Održavaju krvni tlak

Borovnice pomažu tijelu da proizvodi više dušikovog oksida, koji je odgovoran za snižavanje krvnog tlaka. Niska razina natrija u borovnicama također pomaže tijelu u održavanju krvnog tlaka.

Pomažu kod dijabetesa

Konzumiranje borovnica pomaže kod prerade glukoze i osjetljivosti na inzulin kod pacijenata s dijabetesom. Riječ je o voću s niskim glikemijskim indeksom, pokazateljem koji pokazuje koliko brzo hrana utječe na razinu šećera u krvi.

Savjeti koje morate imati na umu kada jedete borovnice

Iako se borovnice mogu kuhati i jesti sirove, njihove dobrobiti možete najbolje iskoristiti ako ih jedete svježe.

Osobe s nedostatkom glukoza-6-fosfat dehidrogenaze ne bi trebale konzumirati borovnice. G6PD je genetski poremećaj kod kojeg ljudi imaju problema s razgradnjom određenih kemikalija u hrani i lijekovima.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki