Osteoporoza: ovo su najbolje vježbe za jake kosti

Određene vrste vježbi mogu povećati mišićnu masu što zauzvrat poboljšava snagu, kontrolu mišića, ravnotežu i koordinaciju. Ravnoteža i koordinacija ključni su čimbenici u sprječavanju padova i potencijalnih prijeloma – najvećeg rizika za osobe koje boluju od osteoporoze.

Dokazi otkrivaju da redovita tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od pada kod starijih osoba za 30%.

Vježbanje koristi srcu, mišićima i kostima, objašnjavaju liječnici sa Sveučilišta Harvard. Vježbanje može biti najbolja linija obrane vaših kostiju protiv rizika od slabljenja i lomljenja.

Koje parametre trebaju zadovoljiti vježbe za jačanje kostiju? Stručnjaci odgovaraju:

  • Moraju osigurati neke oblik otporas npr. vježbe s trakama, bučicama ili čak tjelesnom težinom.
  • Preporuča se da sportaš prenese svoju težinu, što se događa npr. kod trčanja, hodanja, tenisa i košarke, ali ne i kod plivanja ili vožnje bicikla. Sila kojom tijelo djeluje da pobijedi gravitaciju u biti aktivira proizvodnju koštanog tkiva jačajući kosti.
  • Što je veći intenzitet i brzina vježbanja što je veće jačanje kostiju. Isto se primjećuje u sportovima koji zahtijevaju česte i nagle promjene smjera kao što je npr. nogomet ili košarka.
  • Poboljšavaju ravnotežu. Vježbe koje poboljšavaju ravnotežu možda neće ojačati kosti, ali štite od rizika od pada, što je ključni parametar u prevenciji osteoporoze.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki