Pravimo pureću roladu sa slatkim vinskim nadjevom od kestena i voća. Ukusno i vrlo svečano jelo.
Materijali
Porcije: 6
Za puricu
1 pureći file
6 kriški slanine
¼ žličice slatka majčina dušica
200 ml vode
50 ml slatkog crnog vina
4 cu. od juhe maslinovo ulje
sol, crni papar
Za nadjev
250 gr. kesteni, nasjeckani
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka nasjeckana
8-10 suhih šljiva
50 ml crvenog slatkog vina
1 naranča, sok i korica
2 cu. od juhe maslinovo ulje
sol, crni papar
Za crno vino i umak od naranče
100 ml crvenog slatkog vina
50 ml soka od naranče
2 lista kadulje
1 žličica slatko kukuruzno brašno
sol, crni papar
Savjeti
Ako nemamo koru, rolat zamotamo u papir za pečenje i pečemo u pećnici na plehu.
Ako ne želimo slaninu, zadnjih 10 minuta roladu premažemo smjesom od meda i senfa.
Postupak
U tavi zagrijte maslinovo ulje i propirjajte luk i češnjak, dodajte kestene, vino, sok, cijele šljive, koricu, sol i papar.
Kuhajte na jakoj vatri 5′, izvadite i ostavite nadjev sa strane.
Pećnicu zagrijte na 200° C. Pureći file otvorite na radnoj plohi i nakon što ga prerežete tako da ga prepolovite, otvorite u jedan komad koji pažljivo udarite batićem za meso da se raširi. Po cijeloj površini pospite solju i paprom i rasporedite nadjev.
Zarolajte puricu, obložite roladu ploškama slanine i zavežite kuharskom špagom.
Roladu stavite u tepsiju, dodajte vodu, maslinovo ulje, vino, pospite timijanom i začinite solju i paprom. Pecite na 200°C 45′, zadnjih 15′ otvorite poklopac, pospite majčinom dušicom i pecite još 15′.
Crno vino i umak od naranče: Pokupite tekućinu iz tave i propasirajte je kroz sito. Stavite ih zajedno sa svim sastojcima za vinski umak u lonac i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
Pureći file serviramo narezan na ploške, uz umak i prilog po izboru.
časopis za masline.gr