Doktorica Tereneva ispričala je kako pomoći osobi koja se guši

Terapeutkinja, voditeljica odjela za medicinske preglede grupe kompanija Invitro, Ekaterina Tereneva, rekla je u intervjuu za RT kako pravilno pružiti prvu pomoć osobi koja se ugušila.

Prema njezinim riječima, ako se čovjek guši i kašlje, to znači da mu dišni putevi nisu začepljeni.

“Nemojte mu pomagati tapšanjem po leđima – pustite osobu da se sama riješi zaglavljenog predmeta. U suprotnom, pokušaj pomoći može dovesti do toga da zaglavljeni predmet sklizne još dublje. Ako ne može samo kašljati, pomozite mu da zauzme udobniji položaj – nagnite ga naprijed i dolje, ponudite mu da polako, čisto udahne i naglo izdahne, tjerajući vas da zakašljete”, objasnila je.

Ako se osoba guši, ne može kašljati i govoriti, to znači da je strano tijelo dospjelo u dišne ​​putove (grkljan, dušnik, glavni bronhi). U tom slučaju hitno nazovite hitnu pomoć i pokušajte sami pomoći žrtvi.

Duboka venska tromboza manifestira se određenim znakovima na nogama

“Za to se koristi Heimlichova metoda – udarci rukama: uhvatiti žrtvu s dvije ruke straga – staviti obje ruke između pupka i donjeg dijela rebara, jednu ruku stisnuti u šaku, staviti na trbuh, zgrabite odozgo drugom rukom, oštro savijte obje ruke u laktovima, pritisnite želudac žrtve šakom. Obično je dovoljno četiri ili pet ovih pokreta koji se brzo ponavljaju”, savjetuje stručnjak.

Ako se nađete u takvoj situaciji, prvo se pokušajte smiriti. Panika vam neće dopustiti da se usredotočite na pomoć i samo će pogoršati situaciju.

/Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki