Neki lijekovi protiv dijabetesa smanjuju rizik od demencije

Prije nekog vremena objavili smo sličnu informaciju. No, pojavila se nova vezana uz određenu skupinu lijekova koja smanjuje rizik od demencije za 22 posto.

Vjeruje se da lijek zapravo smanjuje rizik od ozbiljnih oštećenja mozga zbog izgladnjivanja kisikom.

Zapravo, znanstvenici sugeriraju da ovaj uobičajeni, dugo poznati lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa može pomoći u otklanjanju problema u tijelu koji uzrokuju demenciju. Kao što je loša, nedovoljna opskrba mozga krvlju.

Nova istraživanja pokazuju da je vjerojatnost razvoja demencije kod osoba koje uzimaju tzv tiazolidindiona, manji je za 22%. Točnije, korištenje ove skupine pripravaka smanjilo je rizik od Alzheimerove bolesti za 11% i vaskularne demencije za 57%.

Operacija zavjesa može zaštititi od demencije

Rezultati se “poklapaju” s navedenim učincima ovih pripravaka. Njihov glavni zadatak je snižavanje razine šećera u krvi. Ali također je poznato da pomažu u sprječavanju začepljenja arterija masnoćom, tj. ateroskleroze. Što, pak, smanjuje rizik od moždanog udara.

Stručnjaci to objašnjavaju upravo tako jer upravo ta dva čimbenika mogu uzrokovati demenciju, ograničavajući dotok kisika u mozak, zbog čega ga i oštećuju.

Vaskularne bolesti povećavaju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Stoga se smanjenjem manifestacija vaskularne demencije može smanjiti vjerojatnost razvoja Alzheimerove bolesti, objašnjavaju neurolozi.

Podaci prikupljeni tijekom osam godina pokazali su da je nakon jedne ili više godina uzimanja TZD (tiazolidindiona) rizik od razvoja demencije bilo kojeg uzroka smanjen za 22%.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki