Jeste li pretjerali s “petsoulama” i kokošima? Tajne detoksikacije

Uskrsni “val hrane” teoretski je prošao i većinu ljudi zatiče s nadutošću, zadržavanjem, bez viška kilograma i s mnogo toksina. Riječ detoksikacija stoga je snažno u našim mislima.

Ali što je detox? Je li to neka posebna dijeta?

Zapravo, detoksikaciju vrši naše vlastito tijelo, koje ima sposobnost eliminirati beskorisne nusproizvode našeg metabolizma kroz naš limfni sustav, mokrenje, znoj, defekaciju. Međutim, često se blokira, posebno nakon preopterećenja sustava kao što se događa na primjer tijekom praznika. Pa onda moramo pomoći, olakšati našu organizaciju. Moramo mu dati daha, pomoći mu da ojača svoje prirodne mehanizme detoksikacije. Ojačati komponente koje su mu nedostajale i odgovarajuće smanjiti one koje su bile pretjerano angažirane. I da budemo praktičniji:

Povećajte unos vlakana u prehrani.

Vlakna pomažu u povećanju pokretljivosti crijeva, olakšavaju i ubrzavaju prolazak hrane kroz njega, čime pomažu u smanjenju nadutosti, težine i zatvora. A koju bismo hranu trebali jesti da bismo dobili vlakna: Dosta voća, povrća, mahunarki, ulja, orašastih plodova, žitarica i proizvoda od cjelovitih žitarica.

Smanjite sol

Jedan od osnovnih sastojaka koje naše tijelo unosi je sol. Pokušajte ga sljedećih dana smanjiti korištenjem prirodnih zamjena kao što su papar i začini, ocat, limun, balsamico.

Smanjite unos masti i životinjskih bjelančevina

Jelovnik sljedećih dana radije uključite uglavnom konzumaciju nemasnih bjelančevina kao što su riba, piletina umjesto crvenog mesa (govedina, svinjetina, janjetina, kozletina), mahunarke, ulja i tjestenina s umacima od povrća. Izbjegavajte slatkiše koji imaju čokoladu, vrhnje, šlag i birajte slatkiše od meda, džema, žlice, pastele.

Napravite hladne juhe od povrća, koje ako ih napravite velouté u blenderu, jedu se i hladne

Pijte dovoljno vode

Vježbajte malo više u svakodnevnom životu

Izbjegavajte alkohol nekoliko dana

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki