Psihologinja Yulia Vatutina rekla je kako prestati vikati na dijete

Što uzrokuje vrištanje roditelja i kako se nositi s tim.

Da biste razumjeli kako prestati vikati na dijete, morate razumjeti razloge koji prisiljavaju roditelje da počnu vikati.

O ovom pitanju detaljnije govori psiholog-psihoterapeut i trener Yulia Vatutina.

Svaki sukob s djecom potrebno je posebno analizirati, no ipak se može identificirati nekoliko univerzalnih razloga:

dijete
Fotografija: Pixabay
  1. Stres i napetost. Roditelji mogu biti pod stresom zbog posla, financijskih problema, osobnih briga ili drugih čimbenika, što može dovesti do emocionalnog preopterećenja i povećane razdražljivosti.
    U takvim situacijama mogu nekontrolirano reagirati na ponašanje svoje djece i početi vrištati. Stoga će borba protiv uzroka iritacije – na primjer, promjena posla – pomoći u smanjenju napetosti u obitelji.
  2. Nesporazum. Nisu samo djeca ta koja se počinju loše ponašati kako bi privukla pozornost. I roditelji ponekad pokažu agresiju ako djeca ne reagiraju na njih ili ih ne razumiju.
    Smatraju da ako nisu mogli mirno prenijeti misao djetetu, onda bi vrištanje moglo pomoći. Ovo je uobičajena pogreška.
  3. Odgoj. Neki roditelji mogu koristiti vikanje kako bi održali disciplinu. Vjeruju da će glasan glas pomoći djeci da shvate da rade nešto pogrešno i da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Ali obitelj nije vojska, a napeta atmosfera može dovesti do traume iz djetinjstva.
  4. Nedostatak komunikacije. Ako roditelji nemaju učinkovite komunikacijske vještine ili imaju poteškoća u izražavanju svojih osjećaja i potreba, mogu pribjeći vikanju kao načinu izražavanja svog nezadovoljstva ili neslaganja.
    Stoga se roditelji moraju baviti samoobrazovanjem: čitati pedagoške knjige, pohađati obrazovne tečajeve itd.

Vikanje na djecu je neučinkovit i štetan način komunikacije. Učinkovitije metode interakcije s djecom su miran razgovor, ohrabrivanje i modeliranje pozitivnog ponašanja.

Zašto ne možeš vrištati

Vikanje je jedan od najgorih načina interakcije s djecom. Evo nekoliko razloga zašto ne biste trebali vikati na djecu:

  • psihička šteta: vrištanje uzrokuje tjeskobu kod djece, mogu doživjeti strah, zbunjenost i osjećaj manje vrijednosti;
  • negativno učenje: kad je riječ o obrazovanju, vikanje je kontraproduktivno; djeca će više pamtiti negativne emocije povezane s vikom nego bit onoga o čemu njihovi roditelji pričaju;
  • ponavljanje negativnih obrazaca ponašanja: djeca će uzeti primjer od svojih roditelja, a zatim će i sama pokazati agresiju u komunikaciji s vršnjacima, učiteljima itd.;
  • pogoršanje komunikacije: kad roditelj vrišti, djeca postaju zatvorenija i manje prijemljiva za roditeljske riječi, zbog čega više neće percipirati ni miran govor.

Umjesto vike, preporuča se koristiti smirene i konstruktivne metode interakcije s djecom.

Kako prestati vikati: učinkovite strategije

Prestati vikati na dijete nije lak korak za ljutog roditelja, ali to je nešto što morate učiniti što prije.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da kontrolirate svoje emocije i naučite učinkovitije komunikacijske tehnike:

  1. Vježbajte biti svjesni svojih emocija. Pokušajte pratiti svoje emocije, identificirati katalizatore agresije prema djeci.
    Razumijevanje svojih emocija pomoći će vam da ih kontrolirate i pronađete konstruktivnije načine da izrazite svoje osjećaje.
  2. Potražite alternativne strategije. Razmislite o tome što može učinkovito utjecati na vaše dijete, prisjetite se njegovog djetinjstva, prvih reakcija na vaše riječi.
    Umjesto da vičete, pokušajte naprotiv, u trenutku sukoba prijeđite na šapat. Za dijete će to barem biti neočekivano i barem će zbog toga početi slušati vaše riječi.
  3. Stavite se u djetetovu kožu. Pokušajte shvatiti zašto se počeo loše ponašati. Prisjetite se svog djetinjstva, svojih motivacija, ponekad vam ta sjećanja mogu otvoriti oči za neke obrasce dječjeg ponašanja.
  4. Razvijte strategije samoumirivanja. Naučite i prakticirajte tehnike za smanjenje stresa i upravljanje emocijama. Na primjer, to može biti duboko disanje, brojanje do deset ili čitanje poezije.
  5. Potražite podršku i pomoć. Ako imate problema s prestankom vikanja na svoje dijete, razgovarajte s psihologom ili obiteljskim savjetnikom koji vam može pomoći razumjeti svoje emocije, naučiti vas učinkovitijim komunikacijskim tehnikama i ponuditi podršku u razvijanju zdravog odnosa s vašom djecom.

Zapamtite da svaka agresija ostavlja trag na djetetovoj psihi za cijeli život.

A dijete će se, nakon sazrijevanja, dugo boriti s rezultatima učinkovitih, po mišljenju roditelja, metoda obrazovanja, uz pomoć psihologa.

Zapravo, djeca bolje reagiraju na mirnu i smislenu komunikaciju.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki