Transmasti: Smjernice WHO-a za njihovu eliminaciju – Koje su zemlje “ulovile” metu

Očekuje se da će najbolje prakse za uklanjanje industrijski proizvedenih transmasti spasiti oko 183 000 života godišnje

Po prvi put gosp Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nagrađuje pet zemalja koje su napredovale u uklanjanju industrijski proizvedenih transmasti. Kako je objavio WHO, Danska, Litva, Poljska, Saudijska Arabija i Tajland pokazale su da svaka od njih ima politiku najbolje prakse za eliminaciju industrijski proizvedenih trans masnih kiselina (iTFA)što je podržano odgovarajućim sustavima praćenja i provedbe.

U isto vrijeme, WHO je objavio rezultate prvih pet godina inicijative REPLACE za uklanjanje iTFA. Iako ambiciozni cilj koji je Svjetska zdravstvena organizacija postavila 2018. – potpuno uklanjanje iTFA iz globalne opskrbe hranom do kraja 2023. – nije postignut, u svim regijama svijeta ostvaren je značajan napredak u postizanju tog cilja. Samo u 2023. nove politike najbolje prakse stupile su na snagu u sedam zemalja (Egipat, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Filipini i Ukrajina).

Što su trans masti?

Transmasne kiseline (TFA) su polukrute do krute masti koje postoje u dva oblika: industrijski proizvedene i prirodne. Unos TFA povezan je s povećanim rizikom od srčanog udara i smrti od srčanih bolesti. TFA nemaju poznate zdravstvene prednosti, a hrana s visokim udjelom iTFA često ima visok sadržaj šećera, masti i soli. Često su to pakirane namirnice, gotova jela, pržena hrana, standardni kolači i drugi slatkiši.

Ukupno 53 zemlje sada imaju politike najbolje prakse za rješavanje problema iTFA-a u hrani, značajno poboljšavajući prehrambeno okruženje za 3,7 milijardi ljudi, ili 46% svjetske populacije, u usporedbi sa 6% prije samo pet godina. Očekuje se da će ove politike spasiti oko 183 000 života godišnje.

Grčka pripada onim zemljama koje imaju napredne zakonodavne ili regulatorne mjere koje ograničavaju industrijski proizvedene trans masti u hrani. Odnosno, nalazi se na najboljoj ljestvici WHO-a.

“Trans masti nemaju poznate zdravstvene dobrobiti, ali veliki rizik”rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a. “Vrlo smo zadovoljni što je toliko zemalja uvelo politiku zabrane ili ograničenja trans masti u hrani. Ali jedno je uvođenje politike, drugo je provođenje. Čestitam Danskoj, Litvi, Poljskoj, Saudijskoj Arabiji i Tajlandu, koje su vodeće u svijetu u praćenju i provođenju svojih politika trans masti. Pozivamo druge zemlje da slijede njihov primjer”on je dodao.

Ubrzavanje napora za postizanje politika najbolje prakse u samo osam zemalja s najvećom potrebom eliminiralo bi 90% globalnog tereta iTFA, što bi predstavljalo jedinstvenu priliku za svijet bez smrti od iTFA, prema WHO-u.

Najbolje prakse u politikama uklanjanja iTFA slijede kriterije WHO-a i ograničavaju njihovu upotrebu. Postoje dvije opcije najbolje prakse: 1) obvezna nacionalna granica od 2 grama iTFA na 100 grama ukupne masti u svim namirnicama i 2) obvezna nacionalna zabrana proizvodnje ili upotrebe djelomično hidrogeniranih ulja (glavnog izvora trans masti) kao sastojak svih namirnica.

Svjetska zdravstvena organizacija predlaže revidirani novi cilj za virtualnu eliminaciju iTFA na globalnoj razini do 2025. Cilj uključuje:

  • Usvojite politike eliminacije najbolje prakse u zemljama koje čine najmanje 90% ukupnog globalnog tereta iTFA.
  • O politikama najbolje prakse glasa se u zemljama koje čine najmanje 70% ukupnog opterećenja unutar regija.
admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki