Evo što se može dogoditi ako spavate odmah nakon jela

U ovom ćete članku saznati kako odmor u krevetu može utjecati na vašu probavu i cjelokupno zdravlje te što možete učiniti da smanjite te nuspojave.

Nije loše za vaše zdravlje leći nakon jela, ali neki ljudi mogu osjetiti bolne probavne simptome. To uključuje refluks kiseline i opću nelagodu.

Što se događa s vašim probavnim sustavom nakon što legnete

Probava se odvija u gastrointestinalnom traktu, koji počinje u ustima i završava u anusu. Nekoliko ključnih područja gastrointestinalnog trakta pomaže u apsorpciji vitamina i minerala, vode, elektrolita i drugih bitnih hranjivih tvari.

U zdravoj probavi, hrana putuje dolje kroz vaš probavni sustav dok se mišići oko stijenki gastrointestinalnog trakta kontrahiraju i guraju hranu dolje u jednjak, crijeva.

Ali ponekad ležanje može ometati kretanje hrane prema dolje, a sadržaj želuca može se vratiti u vaš jednjak. Ova neugodna senzacija može biti vrlo uznemirujuća prvi put kada se dogodi.

Što je refluks kiseline?

Refluks kiseline medicinski se naziva gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), a simptomi uključuju bolnu žgaravicu koja nastaje u prsima. Ostali simptomi koji su manje poznati uključuju:

  • Generalizirana bol u prsima
  • Bolest putovanja
  • Bol ili nelagoda pri gutanju
  • Kronični kašalj i čišćenje grla.

Donji ezofagealni sfinkter mora biti čvrsto zatvoren kako bi se spriječio bilo kakav protok u jednjak. No ponekad se sfinkter jednjaka opusti i otvori se ulaz u jednjak. Ljudi kojima je dijagnosticiran GERB mogu doživjeti pogoršanje simptoma ako legnu odmah nakon jela jer hrana nije prošla kroz gornji crijevni trakt. Stajanje ili sjedenje nakon jela može pomoći u smanjenju intenziteta simptoma nakon jela.

Tko je u opasnosti od razvoja GERB-a?

Nacionalni instituti za zdravlje su izjavili da ovi čimbenici mogu povećati rizik od razvoja GERB-a:

  • Prekomjerna težina ili život s pretilošću
  • Trudnoća
  • Pušenje ili udisanje pasivnog pušenja.

Plan liječenja GERB-a vrlo je individualiziran. Neki ljudi poboljšaju svoje simptome promjenama u prehrani, ali lijekovi također mogu biti korisni. Vi i vaš liječnik trebali biste razmotriti mogućnosti liječenja.

Savjeti za poboljšanje probave

Kako se osjećate nakon jela je individualno, a vođenje dnevnika za praćenje probavnih simptoma može biti od pomoći. Važni čimbenici koje treba unijeti u svoj dnevnik su što ste jeli, koliko, u koje vrijeme ste jeli i razina stresa. Stres također može pogoršati probavne simptome.

Dnevnik vam može pomoći da vidite kada se simptomi pojave i pružiti vrijedne informacije kojih se možda ne sjećate, kao što je svakodnevno jedenje određene hrane koja nesvjesno pogoršava vaše simptome.

Uobičajeni krivci u prehrani uključuju prženu hranu, začinjenu hranu, gazirana pića i pića s kofeinom, alkohol, mente i većinu visoko prerađene hrane.

Promjene koje možete učiniti danas uključuju:

  • Usporavanje brzine jedenja
  • Dobro sažvačite hranu
  • Pokušajte ograničiti prejedanje i izbjegavajte velike obroke
  • Ograničavanje smetnji tijekom jela
  • Osluškujte znakove gladi i sitosti.

Promjene u prehrani koje podržavaju zdravu probavu uključuju redovito uzimanje hrane bogate vlaknima kao što su orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, voće i povrće te cjelovite žitarice. Pijte vodu tijekom dana kako bi hrana lakše prolazila kroz vaš probavni sustav. Također može biti korisno jesti hranu bogatu probioticima kao što su jogurti ili fermentirano povrće.

Ovisno o vašim simptomima i povijesti bolesti, može vam pomoći pridržavanje posebne dijete koja može smanjiti probavne simptome. Dijeta s niskim udjelom FODMAP-a može poboljšati probavne simptome kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ili prekomjernim razvojem bakterija u tankom crijevu (SIBO).

Veza crijeva i mozga

Održavanje zdravog crijevnog mikrobioma ključno je za učinkovito funkcioniranje crijeva i mozga. To uključuje unos dovoljne količine probiotika, koji mogu podržati rad imunološkog sustava, poboljšati raspoloženje i smanjiti probavne simptome.

Probiotski dodaci mogu poboljšati probavne simptome, ali morate dobiti pravi soj bakterija da biste vidjeli poboljšanja.

Zato što je dobro ostaviti dovoljno vremena između posljednjeg obroka i spavanja

Ako znate da ležanje nakon jela uzrokuje probavne simptome, trebali biste isplanirati posljednji obrok ili međuobrok nekoliko sati prije spavanja. Ovo može dati hrani više vremena da se pomakne dalje niz vaš probavni sustav i smanjiti šanse za GERB.

Ležanje nakon jela ne utječe na vaše cjelokupno zdravlje, ali kod nekih ljudi može pogoršati simptome GERB-a. Općenito pravilo je da nakon jela pričekate tri sata da biste legli i zaspali. Probavni sustav ima vremena izbaciti većinu hrane iz želuca.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki