7 opasnih cvjetova u našem domu od kojih smo bolesni

Svaki dom izgleda ljepše ako u njemu ima cvijeća. Ove biljke, osim što unose ljepotu u dom, brinu se i za ravnotežu između kisika i ugljičnog dioksida. Treba, međutim, znati da nije svako cvijeće korisno.

Koje biljke pročišćavaju zrak u kući?

Postoje dokazi da čak i najljepše i najnevinije sobno cvijeće može nositi mnoge prijetnje životima djece i odraslih. Ponekad su najpopularnije sobne biljke zbog sadržaja otrovnih i štetnih tvari u lišću, stabljikama i cvjetovima.

Nudimo vam popis cvijeća koje je opasno i bolje ga je držati podalje od kuće:

Philodendron monstera

Clivia

Adenium – pustinjska ruža

Azaleja

Brovalia

Hortenzija

Gloriosa

Kućne biljke koje štite od virusa

Čak i ficus, kojeg vole mnoge domaćice, također se odnosi na otrovne biljke

Sok biljke adenium može izazvati ozbiljno trovanje ako dospije na sluznicu usne šupljine.

U ovu porodicu spada i oleander (zocum), omiljeno cvijeće za uzgoj kod nas zbog lijepih cvjetova i listova. Ako se uzgaja u zatvorenom prostoru, njezini cvjetovi mogu izazvati glavobolju. Njegove sjemenke i sok vrlo su otrovni, stoga pri rukovanju s njim obavezno nosite rukavice, a djecu i životinje držite podalje.

Gloriosa je također vrlo lijep cvijet, ali utječe na bubrege, što dovodi do gubitka kose. Dieffenbachia sap može uzrokovati gušenje. Jednako opasan je i sok od fikusa – može izazvati oticanje kože i alergijske reakcije. Sok klivije izaziva povraćanje. Ova biljka posebno privlači djecu pa ju je vrlo opasno uzgajati u svom stanu./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki