Fino jelo koje stoji na stolu i kao predjelo i kao glavno uz fini prženi krumpir ili rižu.
Spremno za 1:10′
od Eleni Psychoulis
Materijali
Za mesne okruglice
½ kilograma mljevene junetine
½ kg mljevene svinjetine
2 velika luka naribana u multi
1 šalica nasjeckanog peršina
1 šalica nasjeckane metvice
1 zelena paprika vrlo sitno nasjeckana
½ šalice smeđeg octa
1 žličica slatko soda kofto
2 jaja
1 šalica za kavu ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 debele šnite kruha natopljenog korom
sol, svježe mljeveni papar
Za umak
½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2-3 češnja češnjaka narezana na ploške
1 žličica juha od paste od rajčice
3 šalice concachea ili svježe rajčice propasirane kroz multi
2 žličice slatki šećer
maslinovo ulje za tavu
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Za mesne okruglice: Sve sastojke dobro umijesiti i pred kraj dodati sodu otopljenu u octu. Posolite i popaprite. Oblikujte velike, debele mesne okruglice kao klasične hamburgere.
Zapržite polpete s obje strane na dosta vrućeg maslinovog ulja.
U niskom širokom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte sve sastojke za umak. Nakon što prokuha nekoliko puta, pažljivo stavljati ćufte, preliti ih umakom, zaliti šalicom vode, smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da se kuhaju pola sata, dok ne ostanu umakane. .
časopis za masline.gr