Što učiniti kada požalite nešto što ste pojeli

Danas ćemo raščlaniti što možete učiniti kada nakon jela osjećate sram ili osjećaj krivnje

Hrana se često označava kao ‘dobra’ ili ‘loša’. Ovaj način razmišljanja prenosi se na osjećaje o vama samima. Odnosno, ako ste pojeli nešto “loše” tada biste se trebali osjećati krivima. Etika hrane postoji već dugo vremena. Danas se “ono si što jedeš” svjesno i podsvjesno primjenjuje na sebe i druge. Ovo promiče ideju da ako jedete “lošu” hranu, vi ste loša osoba. Ili ako jedete “dobru hranu” vi ste bolja osoba. Naime, istraživači su otkrili da su sram i krivnja povezani s hranom emocije koje žene češće osjećaju.

Također osjećaj grižnje savjesti nakon što pojedete određenu hranu može biti znak da nešto nije u ravnoteži u vašem svakodnevnom životu. To bi moglo biti povezano s problemima u vezi, poslom ili stresom.

Stres može utjecati na vašu prehranu na dva načina: premalo ili prejedanje. Istraživanja pokazuju da je kronični stres povezan s konzumiranjem hrane bogate energijom i hranjivim tvarima, osobito one s visokim udjelom šećera i masti. Dakle, možda ćete osjećati grižnju savjesti nakon jela, ali možda je to znak da trebate odvojiti malo vremena da otkrijete izvor svog stresa i tuge.

Što možete učiniti da se ne osjećate krivim zbog nečega što ste pojeli

Prekinite dijetu

Pridržavanje modernih dijeta koje ograničavaju kalorije i hranjive tvari čini vas jako gladnima, zbog čega je teže čuti vaše znakove sitosti. Također, modne dijete poznate su po tome što mnoge namirnice označavaju kao ‘loše’ i mogu dovesti do osjećaja krivnje kada ‘kršite pravila’.

Umjesto toga, usredotočite se na uravnotežene obroke s hranom koju volite. Pokušajte unijeti nemasne proteine, ugljikohidrate, voće i povrće (koji su izvrstan izvor vlakana) i masti. Balansiranje makronutrijenata hrani vaše tijelo i ostavlja vam prostora za uživanje u svim vrstama hrane.

Slušajte svoje tijelo i znakove gladi

Ako čujete unutarnji ili vanjski glas koji vam govori da ograničite određenu hranu na dulje vrijeme, vjerojatno ne slušate svoje tijelo koje vam govori kada je gladno, a kada sito. Odvajanje vremena za procjenu potreba vašeg tijela pomoći će vam da izbjegnete žaljenje zbog onoga što ste pojeli i opskrbite svoje tijelo hranjivim tvarima koje su mu potrebne.

Usklađenost s vašim znakovima gladi i sitosti pomoći će vam da shvatite zašto ponekad morate jesti više nego što kaže neka modna dijeta.

Uživajte u svojoj hrani i ljudima s kojima je dijelite

Prehrana je ključna za prevenciju bolesti i upravljanje zdravljem. Hrana je više od energije. Hrana okuplja ljude da slave, podržavaju jedni druge i stvaraju uspomene. Ne zaboravite uživati ​​u svojoj hrani i ljudima s kojima je dijelite.

Promjena odnosa s hranom može potrajati. Ali isplati se jer hrana je užitak, a ne nešto zabranjeno.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki