Smanjena aktivnost štitnjače manifestira se ovim specifičnim jutarnjim znakom

Štitnjača je mala žlijezda u obliku leptira u vratu koja se nalazi neposredno ispred dušnika. Žlijezda luči hormone koji reguliraju ključne tjelesne funkcije kao što je metabolizam.

Myasnikov je istaknuo simptome koji ukazuju na probleme sa štitnjačom

Nedovoljna aktivnost organa dovodi do smanjenja proizvodnje hormona, a tijelo na to može reagirati na najneugodnije načine za nas – rekao je endokrinolog Alexander Yurochkin.

Prema riječima stručnjaka, hipotireoza je često uzrokovana autoimunom bolešću poznatom kao Hashimotov tireoiditis, u kojoj je žlijezda napadnuta od strane imunološkog sustava, koji je oštećuje i uzrokuje njezino povećanje. Dakle, oštećena žlijezda nije u stanju proizvesti dovoljno hormona. To pak uništava veze između živaca, leđne moždine i mozga, mišića tijela.

Provjereni recepti za bolesnu štitnjaču

Specifičan jutarnji simptom je umor. Endokrinolog ističe da je smanjeni rad štitnjače karakteriziran posebnim umorom koji ne nestaje čak i ako se osoba dovoljno odmorila i naspavala. Osim toga, oboljela osoba ujutro se može osjećati umorno i premoreno.

“Umor, koji uzrokuje osjećaj tjelesne slabosti ili ukočenosti, može biti jedan od vidljivih znakova slabog rada štitnjače. Takav umor može se polako povećavati ili se pojaviti kao napad iznenada, zbog čega ujutro jedva možete podići glavu s jastuka”, rekao je Alexander Yurochkin.

Neki ljudi s hipotireozom također imaju intenzivnu dnevnu pospanost do te mjere da im je teško ostati budni, dodaje stručnjak.

6 namirnica koje doslovno ubijaju našu štitnjaču

Također, ovaj poremećaj se može manifestirati simptomima poput jake želje za ugljikohidratima, zatvora, povećane osjetljivosti na hladnoću, depresije.

Stručnjak preporuča: Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, svakako posjetite liječnika koji će vjerojatno provjeriti razinu hormona analizom krvi./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki