Synahi: Sedam kućnih lijekova koji zaustavljaju curenje nosa

Prehlada možda nije ozbiljna, ali mnogo puta će nas staviti u krevet i otežati nam svakodnevni život. Čak i najjednostavniji pokreti postaju otežani kada postoji začepljenost nosa, jer je normalan tijek disanja poremećen.

Srećom, kada su simptomi blagi, a curenje iz nosa tek u povojima, postoji mnogo kućnih lijekova koje možemo isprobati kako bismo dobili olakšanje bez lijekova. U nastavku pogledajte više prirodnih mogućnosti samonjege:

Puno tekućine

Pravilna hidratacija tijela smatra se ključnom kada nas muči prehlada jer može osloboditi disanje. Uzimanjem puno tekućine sluz u sinusima postaje tanja i lakše se izbacuje. No, izbjegavajte pića koja stvaraju suprotne učinke, poput kave i alkohola.

Topli čajevi

Jedan od načina da ne dehidrirate tijelo je da pijete puno toplih napitaka. Osim toga, visoka temperatura i prateća vodena para pomažu u otvaranju i dekongestiji dišnih puteva. Odlučite se za čajeve koji djeluju kao blagi dekongestivi, poput kamilice, đumbira, paprene metvice ili koprive. Povrh toga, ispijanje vrućeg čaja također će ublažiti bolno grlo.

Ovlaživač

Ovlaživači pretvaraju vodu u paru, vlaže suhi zrak i olakšavaju uklanjanje sluzi. Različite studije su zaključile korisnu upotrebu ovlaživača zraka za oslobađanje daha, kako za lakše uklanjanje sluzi uzrokovane alergijskim rinitisom, tako i za smanjenje vremena oporavka od bolesti za oko 1 tjedan.

Vodene pare

Poput ovlaživača zraka ili tople šalice čaja, para za lice može osloboditi sluz i ublažiti curenje nosa. Da biste to učinili kako treba, zagrijte malo vode u loncu, ne dovodeći je do temperature vrenja. Postavite lice iznad posude i udaljite se oko 5 minuta. Zatvorite oči i duboko dišite kroz nos, pazeći na pauze. Na kraju ispuhnite nos i ponovite postupak 2 ili 3 puta dnevno. Također možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja poput eukaliptusa, paprene metvice, borovice, ružmarina, kadulje, paprene metvice, čajevca i majčine dušice.

Vrući tuš

Za brzo olakšanje, vrući tuš može vam dati rezultate korištenja ovlaživača zraka i pare u isto vrijeme. Za najbolje olakšanje od začepljenog nosa, stavite lice i sinuse izravno u sprej za tuširanje.

Ispire se običnom fiziološkom otopinom

Sprejevi za nos, posebno fiziološki, prirodno su rješenje za uklanjanje sluzi iz područja nosa. Njihove dobrobiti također su dokazane u istraživanjima, pri čemu je jedna studija otkrila da kod ljudi s infekcijama gornjih dišnih puteva korištenje slanog spreja za nos poboljšava simptome, uključujući curenje nosa, začepljenost nosa i kvalitetu sna.

Topli oblog

Curenje nosa i pritisak u sinusima također se mogu liječiti toplim oblozima. Na taj način možete lako očistiti nosne prolaze. Sve što trebate učiniti je namočiti čistu krpu u toplu (ne kipuću) vodu iz slavine i staviti je na čelo i nos 15 do 20 minuta.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki