Što jesti kada ste gladni, a nemate pojma što želite

Problemi s odabirom hrane mogu se dogoditi ako ste u prošlosti slijedili stroga pravila prehrane i oslanjali se na vanjske znakove za hranu.

Jednostavne strategije poput kontrole gladi i planiranja obroka mogu vam pomoći da odlučite što jesti kada ne znate što jesti.

Uravnoteženi pristup

Može biti teško napraviti izbor hrane kada niste sigurni što jesti. Također, kultura prehrane može ovo zakomplicirati tako što se čini normalnim imati pravila o tome što trebate jesti i koliko. Ali važno je naučiti vjerovati unutarnjim znakovima svog tijela, koji mogu voditi što jesti. Iako bi bilo dobro odbaciti vanjske znakove kao što su “hrana koja nije zabranjena” i vremenska ograničenja.

Ovaj proces u početku može biti težak ako ste navikli da vam netko ili nešto govori što trebate, a što ne trebate jesti. Također, kultura prehrane čini da se čini da je biti gladan “loše” i nešto što treba ignorirati što je više moguće.

Ali postoje neki alati pomoću kojih možete odlučiti.

Ocijenite svoju glad

Kada ne znate što želite jesti, počnite s provjerom razine gladi. Može biti korisno razmisliti o svojoj gladi na ljestvici od jedan do deset, gdje je jedan jako gladan, a deset ako prejedate. Razumijevanje toga koliko ste gladni može vam pomoći da odlučite želite li obrok ili međuobrok.

Glad je različita za svakoga. Mnogi ljudi imaju klasično gunđanje ili napade gladi u želucu, dok drugi možda nemaju očite znakove. Mogu se osjećati umorno, imati problema s fokusiranjem, osjećati vrtoglavicu ili imati glavobolje, što su kasni znakovi gladovanja. Jedenje nečega svaka tri do četiri sata tijekom dana može spriječiti ove skrivene znakove gladi.

Pogledajte što želite

Nakon što ste utvrdili koliko ste gladni, vrijeme je da se zapitate kakva vam hrana zvuči dobro. Razmislite o teksturi, okusu i temperaturi – želite li nešto hrskavo ili mekano, slatko ili slano, toplo ili hladno?

Naravno, to će biti ograničeno hranom koju imate na raspolaganju u tom trenutku, ali razmišljanje o tome kakva hrana zvuči dobro može vam pomoći da suzite svoje mogućnosti.

Zatim procijenite koliko vremena i truda želite uložiti u pripremu hrane.

Uravnotežite svoj tanjur

Još jedna strategija koja može biti korisna ako ste gladni, ali ne znate što biste jeli jest odabrati opciju koja uključuje kombinaciju ugljikohidrata, proteina i masti. Ovo ni u kom slučaju nije pravilo, ali može biti koristan savjet kojeg se morate pridržavati kada niste sigurni što jesti. Uključivanje sva tri makronutrijenta također će pomoći kod osjećaja sitosti nakon obroka ili međuobroka.

Recimo da odlučite da tost zvuči dobro. Maslac od kikirikija ima masti i proteina i može vam pomoći da imate uravnotežen obrok. Također, ako je moguće, dodajte malo povrća ili svježeg voća sa strane za dodatna vlakna, antioksidanse i vitamine.

Raspored

Ako se redovito mučite odlučiti što ćete jesti, može biti korisno da počnete planirati unaprijed. Planiranje obroka može biti vrlo različito ovisno o vašim potrebama i preferencijama.

Ovdje je cilj stvoriti labav raspored kako biste znali što možete očekivati ​​i imali manje odluka tijekom tjedna. Ne treba vam kruti plan u kojem je svaki zalogaj zacrtan.

Napravi popis

Još jedan način da pojednostavite svoje odluke o ishrani je da napravite popis lakih obroka i međuobroka u kojima uživate. Kada ste gladni, ali ne znate što biste jeli, možete pogledati svoj popis umjesto da pokušavate smisliti ideje na licu mjesta.

Može vam pomoći da svoj hladnjak i smočnicu opskrbite nekim od sastojaka s popisa, pa čak i ako kasnite u kupnju, uvijek imate nekoliko opcija.

Evo popisa za početak:

Ideje za grickalice

  • Žitarice s mlijekom
  • Kokice s orasima
  • Maslac od kikirikija i tost od banane
  • Sir i krekeri
  • Jogurt s granolom
  • Jabuka s maslacem od oraha
  • Humus s pitom i povrćem

Ideje za obroke

  • Sendvič sa salatom od jaja
  • Špageti s umakom
  • Avokado tost s jajetom
  • Cezar salata sa piletinom

U konačnici, vaš je cilj uživati ​​u hrani i stvoriti zdrav odnos s njom, dok se u isto vrijeme osjećate zdravi i puni energije.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki