Ljuti med – recept protiv kašlja i začepljenog nosa

Ljute papričice sadrže kapsaicin, prirodnu komponentu koja daje toplinu. Osim svog učinka zagrijavanja, kapsaicin je i antioksidans, objašnjava dr. Jacqueline Albin, direktorica programa kulinarske medicine u UT Southwestern Medical Center u Dallasu, Texas.

“Kada se čili papričice pomiješaju s medom, stvaraju moćnu mješavinu koja će vam pomoći da ostanete zdravi. Istraživanja pokazuju da i med i kapsaicin imaju antivirusna ili antibakterijska svojstva. A antioksidansi u njima djeluju protuupalno, pa mogu pomoći neutralizirati oksidativni stres, vrstu slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica”, kaže stručnjak.

Koliko šećera ima 1 žlica meda?

Priprema začinskog meda

Potrebni sastojci:

  • 1–1 ½ šalica meda
  • 3–5 svježih čili papričica

priprema:

Ulijte med u lonac, dodajte papar i otopite ga u vodenoj kupelji nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Pustite da se med ohladi i uklonite komadiće paprike. Ako u medu ima sjemenki papra, procijedite ga da ih uklonite.

Čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenci i u hladnjaku.

Korisna svojstva smjese

“Med smanjuje učestalost i jačinu kašlja, prema studiji u BMJ Evidence-Based Medicine. A kada dodate paprike bogate kapsaicinom, samo povećavate dobrobiti. Studija OTO Open otkrila je da kada su ljudi uzimali kapsaicin oralni sprej četiri puta dnevno, doživjeli su smanjenje kroničnog kašlja za 75% nakon dva tjedna. “Znanstvenici sumnjaju da kapsaicin može resetirati preosjetljive refleksne živce za kašalj, blokirajući ih da ne rade loše i uzrokuju kronični kašalj”, kaže liječnik.

Med ima prirodni učinak ublažavanja bolova, kaže dr. Fenster, citirajući studiju objavljenu u Brazilian Journal of Otorhinolaryngology. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su grgljali otopinu bakra i zatim je pili svakih 6 sati tijekom 10 dana imali znatno manje upale grla od onih koji nisu. Zasluge pripadaju zacjeljivanju rana medu, kao i njegovom hidratantnom i zaštitnom učinku.

Kapsaicin je također prirodno sredstvo za ublažavanje bolova i često se koristi kao sastojak lokalnih krema za bolove u zglobovima i mišićima.

Upala sluznice nosne šupljine, poznata kao sinusitis, ograničava protok zraka, što otežava disanje i čišćenje sluzi. Kombinacija natečenog i upaljenog tkiva, kao i nakupljanje sluzi, ono je što uzrokuje začepljen nos. Ljuti med pomaže u ublažavanju oteklina i razrjeđuje sluz pa se lakše uklanja.

Prema dr. Fensteru, namirnice poput meda snažni su dodaci koji pomažu u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma. Kapsaicin također može pozitivno promijeniti crijevni mikrobiom, prema studiji objavljenoj u časopisu Molecules. Povećava broj korisnih bakterija i smanjuje broj bakterija koje mogu izazvati upalu.

„Međutim, ako imate osjetljiv želudac ili gastrointestinalne probleme poput čira, sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili upalne bolesti crijeva (IBD), trebali biste se posavjetovati s liječnikom prije konzumiranja ljutog meda. Njegova težina može uzrokovati bolove u trbuhu“, kaže dr. Fenster.

Kako koristiti vrući med za prehladu

Za ublažavanje prehlade, viroze ili infekcije gornjih dišnih puteva najbolje je šalicu toplog čaja začiniti ljutim medom. Dobro se slaže s biljnim čajevima poput kamilice ili kurkume i čaja od đumbira za ublažavanje upale grla.

Više: Najbolji recepti s medom za gastritis, čireve, bolesti jetre

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki