Omlet je lagana, izdašna i zdrava opcija u kojoj možemo uživati u mnogim varijacijama. Pogledajte 4 načina za nove kombinacije okusa, temeljene na jednostavnom omletu.
1. S gruyereom, avokadom i svježim lukom
Pomiješajte 1/4 avokada narezanog na kockice, 2 svježe nasjeckane glavice luka i 1 žličicu. jušna žlica nasjeckanog vlasca. Dok se omlet peče po vrhu pospite 1 šaku ribanog švicarskog sira. Zatim prelijte smjesu s avokadom i mladim lukom. Preklopite i ostavite sa strane 1′ prije posluživanja.
2. S dimljenim lososom i koprom
Dok “pečete” omlet, rasporedite 1 šaku dimljenog lososa u komadima, 1-2 žličice. jušnu žlicu vrhnja, malo limunove korice i malo nasjeckanog kopra. Preklopite, pustite da se sastojci zagriju 1′ i poslužite
3. Sa češnjakom, šampinjonima, bokovom i špinatom
Otopite 1 kockicu maslaca i propirjajte 75 gr. smeđe gljive nasjeckajte dok im tekućina ne ispari. Dodajte 1/2 češnja nasjeckanog češnjaka, 1 prstohvat bukova u listićima i pirjajte 1 minutu. Dodajte 2 šake špinata i pirjajte dok ne uvene. Posolimo. Smjesu premažite na omlet, preklopite i poslužite.
4. Sa pikantnim škampima i svježim grahom
Zagrijte 1 žličicu. slatko n.p. maslinovog ulja u manji lonac i propirjajte 50 gr. nasjeckanih kozica, 1/2 nasjeckane chili papričice, 1 žličica. svježeg naribanog slatkog đumbira i 1 šaku svježeg graha (voće). Kad škampi porumene dodajte malo soja umaka i promiješajte. Nakon što je omlet pečen, prelijte smjesu na vrh, preklopite i ostavite 1′ prije posluživanja.
Osnovni omlet
(Za 1 osobu) Umutiti 2 jaja sa malo soli. U teflonskoj tavi rastopite 1 kockicu maslaca i dodajte jaja čim se počne pjeniti. Kuhajte na srednjoj vatri sa zatvorenim poklopcem dok se omlet ne stegne na vrhu. Napunimo ga sastojcima po želji, savijemo i poslužimo.
Recepti: Janine Ratcliffe
Fotografije: ANT DUNCAN
časopis za masline.gr