TKO: Pogreške u kuhanju hranu čine otrovnom

Postoje pogreške u kuhanju koje zapravo mogu učiniti hranu manje zdravom za jelo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da hrana koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili zagađivače može uzrokovati više od 200 bolesti.

Evo što savjetuju zdravstveni stručnjaci kako biste se zaštitili od infekcije, prenosi BGNES.

Jedan od najčešćih uzročnika trovanja je salmonela kojom se u Europi godišnje zarazi preko 91.000 ljudi. Postoje i drugi uzročnici, kao što su Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens i Listeria monocytogenes.

Čokolada i čaj usporavaju starenje

Što se zapravo događa? Bakterije koje unosimo hranom prianjaju na stijenku crijeva, gdje se brzo razmnožavaju ili proizvode toksine u hrani koji mogu uzrokovati trovanje nakon ingestije. To dovodi do raznih probavnih problema, od mučnine i povraćanja do proljeva i grčeva u želucu. Ponekad simptomi mogu biti ozbiljniji i uzrokovati trajne zdravstvene posljedice.

Kako bi se smanjila pojava ovih bolesti, Europska unija ima sustav sigurnosti hrane koji je jedan od najsigurnijih u svijetu, a na kojem rade brojni stručnjaci iz cijele Europe.

Bakterije salmonele najčešće se nalaze u jajima, nepasteriziranim mliječnim proizvodima i sirovom mesu. Stoga se ovi proizvodi moraju pripremati na temperaturama iznad 70°C kako bi se toplinskom obradom uklonili opasni mikroorganizmi. Stručnjaci upozoravaju da na to moramo posebno paziti ako kuhamo za trudnice, djecu ili starije osobe jer su te skupine osjetljivije zbog slabijeg imuniteta.

Znanstvenici ističu i koliko je važno pravilno čuvati hranu, u skladu s uputama na pakiranjima. Temperaturu u hladnjaku treba održavati ispod 5°C jer više temperature povećavaju rizik od razvoja bakterija.

U kojoj dobi počinje starenje?

A što se maslinovog ulja tiče, stručnjaci kažu da ga treba čuvati u tamnim bocama, zatvoreno i podalje od topline, a objašnjavaju i zašto: “Maslinovo ulje ima puno klorofila koji je osjetljiv na svjetlost. Ako klorofil izložite svjetlu, on će se pretvoriti u druge sastojke koje ne želite u svom maslinovom ulju, a antioksidansi koje sadrži bit će uništeni.”

Zbog zauzetosti često tražimo najbrži način odmrzavanja hrane, pa je odmrzavamo na sobnoj temperaturi, a ponekad i u vrućoj vodi.

No, znanstvenici na primjeru smrznutih škampa ističu da je najbolje odmrznuti ih u hladnjaku nekoliko sati prije kuhanja. “One će se polako topiti, što će smanjiti rizik od zaraze određenim bolestima koje se prenose hranom”, savjetuju stručnjaci za sigurnost hrane.

/Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki