Žena i njezina uloga u suvremenom društvu – pogled konfliktologa

Moderno društvo, i ritam života općenito, vrlo je sklon konfliktima. Resursi su ograničeni, a potrebe su uvijek rasle i nastavit će rasti – to je neizbježno. Ovakvim razvojem situacije žene će se suočiti s unutarnjim sukobom generiranim brojnim proturječjima.

Odgojiti dijete koje će biti spremno za izazove trećeg desetljeća 21. stoljeća vrlo je složen i kontroverzan zadatak, koji je i materijalno i vremenski vrlo skup.
Dakle, žena je suočena s izborom – sukobom interesa, drugim riječima, mora ili izabrati odgoj djece i izgubiti nešto na profesionalnom planu, ili izabrati beskompromisnu karijeru i prepustiti djecu dadiljama. Sukob je u tome što se svi interesi ne mogu u potpunosti ostvariti u isto vrijeme.

Kako svijet misli istodobno postići ravnopravnost spolova u poslovanju i politici i povećati natalitet? Ne proturječi li jedno drugome?

I da i ne, kaže stručnjak za konflikte Gleb Trufanov. Ravnopravnost spolova i sudjelovanje žena u politici sastavni su dio moderne Rusije. Mora se reći da je razvojem sektora predškolskog odgoja, kao i dodatnog školskog obrazovanja, moguće postići maksimalno uključivanje žena kako u politiku tako iu biznis. Glavni naglasak mora biti stavljen na poboljšanje kvalitete obrazovanja, kao i razvoj javne svijesti.

žena
Fotografija: Pixabay

Postoji li izravna veza između zaposlenja žene i njezine volje da rađa i odgaja djecu?

Naravno da jesu. Visoki ciljevi u karijeri i životna očekivanja, zajedno s obrazovanjem, detradicionaliziraju svakog pojedinca.

Takva osoba razmišlja diskretno i kritički, a također je sklona pažljivom odabiru uz analizu svih poznatih troškova i mogućih rizika.

Tako uspješna žena pomiče vremenski prag za prvi brak do 30. godine, a potom i za rađanje djeteta u prosjeku do 35. godine. Ovaj je trend raširen u razvijenim zemljama i zemljama u aktivnom razvoju.

Financijski sigurna i svrsishodna osoba, u ovom slučaju žena, vjerojatnije je da će rađanje i odgoj djece smatrati zasebnim projektom, gdje prvo morate izgraditi cjelokupnu bazu resursa, a tek onda je početi provoditi.

Naravno, ovaj je pristup dvosmislen iu određenoj mjeri kontroverzan. Prije svega, takav životni put vrlo je sličan “simptomu odgođenog života”.
Osoba planira poduzeti koji ozbiljan korak kako bi postigla koju značajnu životnu prekretnicu.

Prekretnica je formalno dosegnuta, ali mentalno se svaki put pomiče sve dalje i dalje duž vremenske trake.

Stoga se željeni događaj možda nikada neće dogoditi. Žena koja želi imati djecu, ali odgađa taj događaj zbog očekivanja u karijeri, nedvojbeno je slobodna raditi što želi, ali vrijedi razmotriti i druge scenarije razvoja događaja.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki