Raskošno jelo s piletinom, patlidžanima i slojem lazanja koje će odlično pristajati uz ljetne stolove.
Christoforos Peskia
Spremno za 1:50′
Materijali
1 kg pilećeg filea
široke lazanje
600-750 gr. caseri
5-6 patlidžana, narezanih na ploške od 1 cm, očišćenih od gorčine
220 ml maslinovog ulja
Sol papar
Za umak od rajčice
2½ kg zrelih rajčica, naribanih
40 ml maslinovog ulja
2 srednje glavice luka sitno nasjeckane
2 češnja češnjaka, otopljena
½ vezice metvice, nasjeckane
Sol papar
Postupak
Za umak: Širi lonac dobro zagrijte i na maslinovom ulju pirjajte luk 4-5 minuta. Dodajte maslinovo ulje i nastavite pirjati 10 sekundi. Dodajte rajčice i kuhajte 30 minuta, dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre, posolite, popaprite i dodajte metvicu.
Prerežite pileća prsa na pola, vodoravno. Pirjajte ih na 20 ml maslinovog ulja, na jakoj vatri 1 minutu sa svake strane. Nema veze što neće biti potpuno pečeni, jer će se ispeći u pećnici. Posolite i popaprite.
Patlidžane pržite u tavi na srednjoj vatri na preostalom maslinovom ulju, u porcijama, dok ne karameliziraju i omekšaju. Prebacite ih na tanjur obložen upijajućim kuhinjskim papirom.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Dno posude za pećnicu obložite s malo umaka od rajčice, pospite s malo caserija i napravite jedan sloj s patlidžanima, a drugi s lazanjama. Dodajte umak, caseri, ponovno patlidžane i zatim poslažite piletinu. Nastavite s patlidžanima, umakom, patlidžanima i piletinom. Završite s ostatkom umaka i caseri i pecite jelo u pećnici 30-40 minuta, dok se sir ne rastopi i poprimi boju.
časopis za masline.gr