Svaka se odrasla osoba barem jednom suočila s napadom žgaravice nakon što je “nešto krivo pojela”.
Žgaravica je pošast za sve, ali evo što učiniti!
Ako se u kućnoj kutiji prve pomoći ne nađe potreban lijek, možete isprobati neke narodne metode.
Protiv žgaravice možete se i sami boriti ako se rijetko javlja. A u onim slučajevima, kada je problem kronične prirode, pomažu lijekovi, korekcija prehrane i savjet liječnika.
Biljni čaj. Koliko god čudno zvučalo, čaša toplog napitka otklonit će neugodan osjećaj peckanja. Najbolje pomažu kamilica, đumbir i lipa.
Obrano mlijeko. Zaista vrlo učinkovito pomaže u borbi protiv žgaravice. Piće će stvoriti zaštitni film i zaštititi jednjak od kiseline.
Žvakaća guma. Prilikom žvakanja u ustima se oslobađa puno sline, ona ulazi u jednjak i ispire kiselinu.
Gazirana voda povećava želučanu kiselinu
Uvarak svježeg lišća trpuca. Za suzbijanje žgaravice uzmite nekoliko listova, zarežite ih nožem i prelijte s 250 ml kipuće vode. Kada se napitak ohladi, trebate ga popiti.
Laneno sjeme. Nekoliko žlica sjemenki treba dobro sažvakati i progutati. Lan sadrži veliku količinu omega-3, koja brzo uklanja žgaravicu.
Stolna mineralna voda neugodnog mirisa i okusa. Takva voda je dostupna u ljekarnama i trgovinama.
Ostali narodni lijekovi uključuju: sirove sjemenke suncokreta, soda bikarbona i krumpirov škrob. Sjemenke se čak preporučuju za konzumaciju trudnicama koje imaju žgaravicu.
Soda brzo pomaže “ugasiti” kiselinu, ali ova tvar remeti kiselost u želucu. Stoga ne biste trebali često pribjegavati takvoj opciji. Krumpirov ili kukuruzni škrob potpuno su bezopasni za organizam, ali ne pomažu svima./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!