Najčudniji razlozi zbog kojih možete imati zatvor i što možete učiniti u vezi s tim

Zatvor je čest problem, a uzroci su brojni

Konstipacija se tehnički definira kao 3 dana bez pražnjenja crijeva, no to se uvelike razlikuje od osobe do osobe. Obavljanje nužde tri puta tjedno može biti normalno za jednu osobu, dok dnevno pražnjenje crijeva može biti normalno za drugu osobu.

Mnogo je mogućih uzroka zatvora. Na primjer, nedostatak vlakana u prehrani, nedovoljno pijenje tekućine i niske razine tjelesne aktivnosti mogu povećati rizik. Drugi uzroci mogu uključivati ​​zdravstvena stanja poput celijakije ili sindroma iritabilnog crijeva, trudnoću, čimbenike načina života, pa čak i promjenu rutine.

Što uzrokuje zatvor?

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani prirodni su proizvodi koji mogu sadržavati minerale, vitamine, biljke ili probiotike. Studije pokazuju da određeni dodaci prehrani, poput kalcija, mogu uzrokovati zatvor.

Ako osjetite zatvor tijekom uzimanja dodataka kalcija, može biti korisno rasporediti dozu tijekom dana ili je uzeti s hranom. Također bi moglo biti korisno promijeniti vrstu suplementa koji uzimate.

Željezo je još jedan mogući krivac. Pregledom iz 2021. utvrđeno je da uzimanje željeza može uzrokovati razne simptome, uključujući zatvor ili proljev. Multivitamini sadrže niz vitamina i minerala, a neki od tih sastojaka (kao što su kalcij i željezo) mogu uzrokovati zatvor kod nekih ljudi.

Lijekovi

Mnogi lijekovi potencijalno mogu uzrokovati zatvor kao nuspojavu. Među njima Nacionalni institut za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti izdvaja:

  • Sredstva protiv bolova
  • Neki antidepresivi
  • Antacidi koji sadrže kalcij
  • Diuretici
  • Lijekovi koji se koriste za liječenje Parkinsonove bolesti
  • Lijekovi koji se koriste za sprječavanje napadaja (zvani antikonvulzivi)
  • Lijekovi koji ublažavaju grčeve mišića (antikonvulzivi ili antikolinergici).

Dijeta

Ako ne jedete dovoljno cjelovitih žitarica, voća ili povrća, nemojte se iznenaditi ako imate otežano ili neredovito pražnjenje crijeva. Prehrana siromašna vlaknima može dovesti do zatvora.

Visoko prerađena hrana (koja može uključivati ​​smrznuta jela, brzu hranu i grickalice) obično ima manje vlakana. Ako već imate zatvor, ovo bi mogle biti neke namirnice koje biste trebali izbjegavati ili jesti rjeđe.

Pijenje dovoljno vode također je važno za održavanje redovite stolice. Ljudi koji ne piju dovoljno tekućine mogu imati zatvor.

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je gastrointestinalni poremećaj koji može uzrokovati bol u trbuhu s promjenama u navikama pražnjenja crijeva. S IBS-om možete imati zatvor, proljev ili oboje. Nije jasno što uzrokuje IBS, ali stručnjaci vjeruju da veza između mozga i crijeva može igrati ulogu.

Trudnoća

Zatvor je čest u trudnoći. Američki koledž opstetričara i ginekologa navodi da se može češće javljati pred kraj trudnoće. Jedan od mogućih razloga je visoka razina hormona tijekom trudnoće. Ovi hormoni mogu usporiti probavu i opustiti mišiće u crijevima, zbog čega osjećate zatvor.

Drugi faktor je maternica koja se širi. Kako se ovaj organ rasteže tijekom trudnoće, može vršiti pritisak na crijeva. A to može usporiti rad crijeva.

Disfunkcija dna zdjelice

Dno zdjelice sastoji se od mišića i tkiva koji podupiru vaše zdjelične organe (uključujući mokraćni mjehur i rektum). Kada se mišići i tkiva dna zdjelice stegnu ili neprikladno opuste, može biti teško isprazniti stolicu. Ponovna obuka mišića dna zdjelice kroz fizikalnu terapiju može pomoći.

Promjene u rutini

Poremećaji u vašoj dnevnoj rutini kao i promjene koje se događaju tijekom vremena mogu uzrokovati zatvor. Ako su se vaše crijevne navike promijenile, razmotrite mogućnosti kao što su:

  • Promjene vezane uz putovanja
  • Promjene vezane uz obroke (drugim riječima, što jedete i koliko jedete)
  • Lijek
  • Nedostatak vježbanja

Mnogi slučajevi zatvora mogu se uspješno liječiti kod kuće pravilnom prehranom kao što je povećanje unosa vlakana zajedno s tekućinom i lijekovima poput laksativa. Možda bi bilo dobro posjetiti stručnjaka ako imate zatvor i simptome kao što su:

  • Bolest putovanja
  • Povraćanje
  • Inflacija
  • Bez pražnjenja crijeva tri dana (i to je neuobičajeno za vas)
  • Bolovi u trbuhu
  • Krv u stolici

Kao što vidite, mnoge stvari mogu dovesti do zatvora. Ako se osjećate nelagodno ili imate zabrinjavajuće simptome, nemojte se ustručavati potražiti pomoć.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki