6 namirnica koje treba izbjegavati kada vas boli grlo

Čak i voda može pogoršati grlobolju, a kamoli hrana! Postoje određene namirnice koje biste posebno trebali izbjegavati ako želite vidjeti brzo poboljšanje.

Grlobolja je kada imate bolno, grebanje ili nadraženo grlo i može se pogoršati kada gutate.

1. Hrskavi zalogaji

Hrana poput čipsa, krekera i druge takve hrane može vam se činiti kao da vas grebe. Definitivno uzrokuju više boli. Neravni rubovi ove hrane mogu iritirati vaše već bolno grlo. Mekša hrana obično je bolja kod upale grla. Ako ste raspoloženi za krekere dok ste bolesni, možete ih potopiti u vrući čaj ili juhu kako bi omekšali.

2. Citrusno voće

Prepuni su vitamina C, koji je izvrstan kada ste bolesni. Međutim, ako kiselost svježeg voća poput naranči, limuna i limete pojačava golicanje u grlu kada ih jedete, onda ih je najbolje izbjegavati dok grlobolja ne prestane.

Ledeni sokovi i smoothieji napravljeni od citrusa također mogu biti iritantni, stoga privremeno prestanite ako vam smetaju.

Za ublažavanje upale grla citrusima dodajte nekoliko kapi u vrući čaj ili čak vruću vodu s medom.

3. Kisela hrana

Baš poput agruma, kisela hrana poput umaka od rajčice može iritirati vaše grlo. Dobro je privremeno izbjegavati pizzu ili špagete s crvenim umakom dok bolovi ne prestanu.

4. Začinjena hrana

Kad vas boli grlo, začinjena hrana će učiniti da se osjećate još gore. Začinjena hrana iritira područje grla, pa je najbolje pričekati da upala ili iritacija prođe.

5. Tvrdo sirovo povrće

Stabljike mrkve i celera definitivno su zdrave opcije, ali njihova oštrina može iritirati vaše nadraženo područje grla. Za sada birajte kuhano povrće ili čak pire od povrća kao što je pire krumpir.

6. Kruh i pržena hrana

Ako ste žudjeli za pečenom piletinom ili prženim lukom, njihova gusta ovojnica može iritirati grlobolju, kao i hrskavi kruh. Izbjegavajte dok vam se simptomi ne povuku i ne zaboravite birati prženu hranu u malim količinama jer ona nije najzdraviji izbor, pogotovo kada ste bolesni.

priče o zdravlju.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki