Klimatske promjene približavaju patogene ljudima

218 od 375 zaraznih bolesti s kojima se suočava čovječanstvo diljem svijeta pogoršalo se u nekom trenutku zbog klimatskih opasnosti i promjena. Samo 16% je ponekad bilo sniženo.

Utvrdili su to znanstvenici koji su analizirali dosadašnja istraživanja o utjecaju klimatskih promjena na zarazne bolesti. Poplave, vrućina, suša pogoršale su 58% zaraznih bolesti, uključujući malariju, hantavirus, koleru, antraks.

Znanstvenici su identificirali 1006 jedinstvenih putova u kojima je niz klimatskih promjena kroz različite vrste prijenosa doveo do izbijanja bolesti od taksonomski raznolikog niza patogena.

“Potrebno je agresivno djelovanje kako bi se ublažile emisije stakleničkih plinova”, napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change.

Dr. Valentina Tsaneva: Čiste ruke ključ su protiv zaraznih bolesti

Postoji širok izbor ljudskih patogenih bolesti (npr. bakterije, virusi, životinje, biljke, gljivice, protozoe, itd.) i načina prijenosa (npr. prijenos vektorom, zrakom, izravnim kontaktom itd.) na koje mogu utjecati ovi opasnosti.

Zatopljenje je pogoršalo 160 bolesti, poplave – 121, suše – 81, itd. Znanstvenici podsjećaju da se patogene bolesti uglavnom prenose vektorima (103 bolesti), iako su pronašli i slučajeve prijenosa, uključujući vodu (78), zrak (60), izravan, (56) kao i prehrambeni (50 jedinstvenih bolesti) kontakt.

Zagrijavanje i promjene u oborinama, na primjer, povezani su s proširenjem raspona vektora, poput komaraca, krpelja, buha, ptica i nekoliko sisavaca, uključenih u izbijanje virusa, bakterija, životinja i protozoa, uključujući denge, chikungunya , kuga, lajmska bolest, virus zapadnog Nila, zika, malarija.

Širenje virusa (npr. Nipah i Ebola) povezano je s divljim životinjama (šišmiši, glodavci, primati) koje se kreću većim područjima, tražeći ograničene izvore hrane uzrokovane sušom ili pronalazeći nova staništa nakon šumskih požara.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki