Prednosti i štete gadgeta za djecu: mišljenje liječnice Lyudmile Artyushkevich

Tableti i pametni telefoni postali su sastavni dio našeg postojanja. Koristimo ih za komunikaciju, rad, učenje, kreativnost i opuštanje.

Ne čudi što djeca slijede naš primjer.

Zašto djeca više vole virtualni svijet od stvarnog i postaju ovisna o gadgetima? Na ovo pitanje odgovorila je liječnica iz medicinskog centra HappyDerm Ljudmila Artjuškevičističući prednosti i nedostatke korištenja.

Jedna od prednosti gadgeta je svjetlina, slikovitost i dinamičnost kojom privlače djecu. Ovo je jednostavan način da dobijete pozitivne emocije bez puno truda.

dijete
Fotografija: Pixabay

Samo nekoliko klikova i naći ćete se u svijetlom svijetu s ogromnom količinom informacija, gdje se sve odvija brzo i dinamično. U kratkom vremenu možete doživjeti iskustva i emocije koje stvarni život možda ne pruža, kao što su skok s padobranom, osvajanje Everesta ili odlazak na Mjesec.

Međutim, shvatite da učinak može varirati ovisno o dobi. Koliki je taj utjecaj ovisi o tome kada se dijete prvi put upoznalo s uređajima i koliko vremena provodi na njima, kao io prisutnosti drugih zanimljivih aktivnosti.

Koja je korist

Za učenike srednjih i srednjih škola korištenje gadgeta može biti korisno jer mogu ovladati tehnologijom i naučiti kako raditi s informacijama i prezentirati ih drugima.

Digitalno obrazovanje otvara gotovo neograničene mogućnosti učenja ne samo za djecu, već i za odrasle. Postoje mnoge igre i aplikacije koje razvijaju logiku, pažnju i pamćenje.

Online učenje omogućuje vam učenje s mentorom, pohađanje online škola i tečajeva, pohađanje majstorskih tečajeva na daljinu i učenje stranih jezika. Zahvaljujući računalima, možete brzo pristupiti svim informacijama. Na primjer, možete pronaći materijale za eseje ili YouTube videozapise povezane s akademskim temama.

Osim toga, gadgeti olakšavaju komunikaciju putem instant messengera, što vam omogućuje brzu razmjenu informacija i zahtijeva poznavanje mobilnog bontona. Ako dijete pokaže interes za moderne tehnologije, to mu može biti polazište za buduću karijeru u IT industriji koja se ubrzano razvija.

Nedostaci korištenja

Ako se gadgeti nepravilno koriste, mogu se pojaviti problemi i negativne posljedice.

  1. Korištenje gadgeta može spriječiti razvoj fine i grube motorike. Dijete do 4 godine treba savladati vještine stajanja, hodanja i koordinacije ruku.
  2. Korištenje gadgeta umjesto komunikacije licem u lice može usporiti razvoj govora i komunikacijske vještine. Važno je da roditelji komuniciraju s djetetom, imenuju predmete, objašnjavaju što se oko njih događa, pjevaju pjesme i uče ih.
  3. Djeca mogu imati poteškoća s čitanjem i razumijevanjem informacija. Mogu imati problema s razumijevanjem tiskanog teksta i razumiju samo kratke fraze, što im otežava uspjeh u školi.
  4. Korištenje gadgeta prije spavanja može poremetiti dječje obrasce spavanja. Svjetlost ekrana telefona, tableta i prijenosnog računala ometa normalan san i skraćuje vrijeme odmora.
  5. Dugotrajno korištenje gadgeta na blizu može uzrokovati probleme s vidom kod djece. Kratkovidnost i sindrom suhog oka mogu se razviti zbog smanjene učestalosti treptanja i nepravilnog držanja pri korištenju gadgeta.

Općenito, zlouporaba i pretjerana uporaba gadgeta može imati ozbiljne negativne posljedice za djecu.

Važno je pratiti i uravnotežiti njihovo korištenje s drugim aktivnostima koje promiču tjelesni, društveni i kognitivni razvoj djece.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki