Zašto su vene plave kada je krv crvena?

Vene su plave boje, ali jeste li se ikada zapitali zašto? Naša krv, kao što svi znaju, nije plava, već crvena. U ovom članku objašnjavamo zašto se to događa.

Prema dr. Kleberu Fertrinu, asistentu profesora hematologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u Seattleu, boja krvi ovisi o razini kisika koju sadrži. Arterijska krv ima više kisika nego venska krv. Teče od srca do svih organa i tkiva. Iz tog razloga, to je duboka crvena boja. Kad stigne na odredište, krv gubi molekule kisika. U venskoj, deoksigeniranoj krvi koja se vraća u srce, naprotiv, nakon kontakta sa stanicama ima malo kisika, a puno ugljičnog dioksida, pa je tamnija, gotovo crna.

Zašto se uzima krv iz domalog prsta?

Vene promatramo kroz kožu, mišiće i samu stijenku vene koje djeluju kao bijelo-ružičasti svjetlosni filter. Zbog karakteristika emisije i refleksije različitih boja, stvara se iluzija da je krv tamne trešnje plava.

Na primjer, vrhovi prstiju ne izgledaju nam plavi jer su žile mnogo bliže površini. To je slično onome što se događa u ranim fazama modrice, koja je zapravo potkožno krvarenje. Ako je ozljeda blizu površine, modrica će biti crvena ili ljubičasta, ali ako je dublja, bit će ljubičastoplava. Boja same krvi se ne mijenja. Pitanje je samo kako mi to vidimo./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki