Mini uređaj otkriva rak dojke u povojima

Uređaj koji je razvio Massachusetts Institute of Technology mogao bi postati spasonosni faktor u ranoj dijagnozi raka dojke. Uređaj je trenutno u razvoju u MIT Media Labu. To je lagani plastični štitnik u obliku saća koji se lako stavlja preko grudnjaka. Mali ultrazvučni uređaj ima šest utora koji mu omogućuju snimanje slika dojke od 360 stupnjeva.

“Možete ga nositi i dok pijuckate kavu ili vodu i istovremeno nadzirati tkivo dojke bez nelagode”, objašnjava izvanredni profesor Janan Dagdeviren, koji je kreirao ovaj uređaj.

U početku će aplikacija biti namijenjena ženama koje su pod visokim rizikom od raka dojke. Izv. Dagdeviren ističe da je najveći problem to što žene mogu otići na mamografiju samo svake dvije godine zbog izloženosti zračenju i rizika povezanih s njim.

„Stoga, kada se rizičnim pacijenticama dijagnosticira rak dojke, za njih je već prekasno. 55% žena s niskom gustoćom grudi ima dijagnozu raka intervala. To znači da se rak otkriva između njihovih mamografija.”

Izvanredni profesor Dagdeviren kaže da je kod polovice ovih žena bolest već uznapredovala u kasniju fazu, smanjujući stope preživljavanja do oko 20%.

“Ova tehnologija će vam moći reći postoji li abnormalnost u tkivu vaše dojke. Uz njegovu pomoć moći ćemo osigurati stopu preživljavanja do 98%, što je prilično izvanredno”, kaže znanstvenica.

Primjene ovog pristupa skeniranju mogu se proširiti i izvan raka dojke. Prema prof. Dagdevirenu, “ova se tehnologija također može prilagoditi drugim vrstama snimanja dubokih organa ili tkiva – od raka gušterače do karcinoma prostate.”

Povod za stvaranje ovog uređaja bila je smrt voljene tete Janan Dagdeviren, kojoj je u 49. godini dijagnosticiran rak dojke, unatoč redovitim pregledima. Izvanredni profesor Dagdeviren kaže da je njezina teta umrla šest mjeseci nakon što joj je postavljena dijagnoza.

Uz krevet svoje tetke, Janan je skicirala svoju ideju za bolji način praćenja zdravlja dojki. Dodaje i da je za nju i tetu bilo utješno što će uz pomoć uređaja koji je ona izumila pomoći drugim ženama da izbjegnu ovo iskustvo.

“Nije mogla preživjeti, ali se nadamo da će tehnologija pomoći mnogim ženama poput nje.” Ta mi je nada dala snagu da prođem kroz ovu kušnju. Nevjerojatan je osjećaj vidjeti kako će uređaj koji sam izumio dotaknuti ljude i spasiti im živote,” objasnio je izvanredni profesor Dagdeviren, koji vjeruje da bi uređaj mogao spasiti 12 milijuna života diljem svijeta godišnje.

Znanstvenici trenutno provode ispitivanje na ljudima kako bi dobili odobrenje za njegovu upotrebu od FDA. Ako se odobri, očekuje se da će uređaj biti dostupan u slobodnoj prodaji, ali će trebati odobrenje liječnika.

Canan Dagdeviren jedan je od najuspješnijih turskih znanstvenika koji su se posljednjih godina proslavili u znanstvenom svijetu. Rođena u Istanbulu 1985., Dagdeviren je završila osnovno i srednje obrazovanje u Kocaeliju, a potom je studirala inženjersku fiziku na Sveučilištu Hacettepe. Magistrirao je na programu Znanost i inženjerstvo materijala Sveučilišta Sabancı 2009., a zatim je iste godine otišao u SAD kao Fulbrightova stipendija.

Dagdeviren je 2014. doktorirao znanost o materijalima i inženjerstvo na Sveučilištu Illinois. Tijekom doktorata radio je na fleksibilnim i sklopivim elektroničkim uređajima koji se mogu nositi na tijelu i na koži, u području fizike, elektronike, kemije , materijali, mehanika i medicina. Prijenosni pacemaker, srčani čip bez baterije, test za rak kože, igla za mozak, senzor gutanja samo su neki od njih.

Prof. Dagdeviren trenutno nastavlja svoje studije u Media Labu Massachusetts Institute of Technology (MIT) kao mladi član akademije na Sveučilištu Harvard. Uvrštena je na popis “30 znanstvenika ispod 30” časopisa Forbes zbog svojih dosadašnjih postignuća.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki