Jeftine salate za Novu 2024. godinu: ušteda s okusom!

Salate nikad dosta, ali kada se pripremate za Novu godinu, potrebno je ne samo postaviti stol, već i kupiti božićno drvce te darove za obitelj i prijatelje. U tom smislu postaje razumljiva želja vlasnika da uštedi novac. Mogu li jeftine salate biti ukusne i originalne? Od čega ih napraviti? Upravo sada ćemo dati iscrpne odgovore na ova pitanja!

Salata s omletom i piletinom

Ovo jelo ima samo dva glavna sastojka – pileći file i jaja. Ako ih kuhate, čak i s originalnim preljevom, zalogaj će biti bljutav, ali ako ispečete meso i napravite omlet od jaja, dobit ćete jeftinu, ali vrlo ukusnu poslasticu.

Popis potrebnih proizvoda:

  • 2 jaja;
  • 20 ml mlijeka;
  • 20 g maslaca;
  • 80 g luka;
  • 400 g pilećeg filea;
  • 40 ml octa;
  • 50 g majoneze;
  • sol, začini i bilje.

Kako kuhati:

  1. Nasjeckajte luk na tanke pola prstena i marinirajte u otopini octa i vode, uzetih u jednakim omjerima.
  2. Umutite jaja s mlijekom dok ne postane glatko, pa od smjese jaja i mlijeka ispecite tanku palačinku u zagrijanoj i namašćenoj tavi.
  3. Pileći file pržite dok ne bude kuhan, ali ne dugo da ne bude presuh.
  4. Meso i palačinku nasjeckajte na trakice. Prognječite luk. Sve pomiješajte, dodajte sol, začine, začinsko bilje i začinite majonezom. Prije posluživanja ukrasite grančicama kopra i tankom ružicom od krastavca.

Vinaigrette za novogodišnji stol

Ovo jelo potvrđuje činjenicu da ne mora biti skupo. Proizvodi uključeni u snack ne samo da nisu skupi, već su i lako probavljivi, tako da neće preopteretiti želudac tijekom novogodišnjih praznika.

Popis proizvoda za vinaigrette:

  • 300 g krumpira;
  • 350 g cikle;
  • 150 g mrkve;
  • 150 g kupusa;
  • 100 g kiselih krastavaca;
  • 100 g slatke i kisele jabuke;
  • 50 g zelenog graška;
  • 80-100 ml biljnog ulja.
  • sol, začini, bilje.

Proces kuhanja korak po korak:

  1. Skuhajte mrkvu, ciklu i krumpir dok ne omekšaju i ohladite. Cikla se može peći u pećnici ili mikrovalnoj pećnici kako bi joj boja ostala jednako bogata.
  2. Kuhano povrće, kiseli krastavac i jabuke nasjeckajte na sitne kockice. Kupus sitno nasjeckajte.
  3. Pomiješajte sve zdrobljene sastojke, dodajte zeleni grašak, začinite biljnim uljem.

Zadani skup sastojaka ne može se smatrati jedinim ispravnim. Ukoliko neki od proizvoda nije dostupan, možete ga izostaviti ili već postojećim dodati druge sastojke (mah iz konzerve ili kuhani, ukiseljene gljive).

Osim salata, osmislili smo i jelovnik iz.

Novogodišnja salata s krutonima i kobasicama

Komad jučerašnjeg osušenog kruha, naravno, možete baciti, ali možete ga narezati na male pločice ili kockice, pomiješati sa soli, začinima i biljnim uljem, a zatim osušiti u pećnici kako biste kasnije pripremili ukusan zalogaj. domaći krutoni.

Za jednu od opcija za ovo jelo trebat će vam:

  • 3 tvrdo kuhana kokošja jaja;
  • 200 g dimljene kobasice;
  • 150 g korejske mrkve;
  • 50-80 g domaćih ili kupovnih krekera;
  • majoneza.

Algoritam kuhanja:

  1. Jaja i dimljenu kobasicu sameljite na tanke štapiće (slamčice). Mrkva na korejski, ako je predugačka, može se i malo nasjeckati.
  2. Pomiješajte sve sastojke i začinite majonezom po ukusu. Salatu odmah poslužite ukrašenu s nekoliko grančica začinskog bilja.

Budući da se krekeri brzo razmoče i mogu se pretvoriti u kašu, dodajte ih neposredno prije posluživanja. Također, sve komponente predjela možete nasjeckati i staviti u posebne posude, a potom samo pomiješati, začiniti umakom i poslužiti.

Nordijska salata sa haringom i ciklom

Jeftini sastojci koji se obično koriste za vinaigrette mogu se kombinirati s pristupačnim blago slanim haringama i aromatičnim preljevom na bazi biljnog ulja. Rezultat će biti jeftina novogodišnja salata, omjeri sastojaka za koje će biti sljedeći:

  • 350 g kuhanog krumpira u ljusci;
  • 300 g kuhane repe;
  • 300 g fileta slane ribe;
  • 2 slatke i kisele jabuke;
  • 100 g kiselih krastavaca;
  • 80 g luka;
  • 15-20 g kopra;
  • 100 ml marinade od krastavaca;
  • 80 ml biljnog ulja;
  • 10 g senfa;
  • šećer, sol i papar – po ukusu.

Recept korak po korak:

  1. Očišćeno povrće narežite na sitne kockice. Jabuku također nasjeckajte, nakon što ste joj izrezali sjemenke. File haringe narežite na velike duguljaste komade. Zelje sitno nasjeckajte.
  2. Za preljev pomiješajte marinadu od krastavaca, biljno ulje i senf. Ovaj umak možete začiniti solju, šećerom i začinima po ukusu.
  3. Pomiješajte sve sastojke grickalice i prelijte dresingom. Prije posluživanja ostavite salatu u hladnjaku 2 sata do preko noći.

Srdačno lisnato tijesto za Novu godinu

S jednostavnim skupom sastojaka ova se poslastica pretvara u svečano jelo zahvaljujući originalnom umaku i lijepom slojevanju. Sastav jela je sljedeći:

  • 300 g kuhanog pilećeg filea;
  • 3 kuhana jaja;
  • 150 g tvrdog sira;
  • 170 g mrkve;
  • 140 g jabuka;
  • 70 g luka;
  • 1 sirovi žumanjak;
  • 100 ml maslinovog ulja;
  • 20 ml soka od limuna;
  • 40 g kiselog vrhnja;
  • senf, šećer i sol – na okus.

priprema:

  1. Prvo morate pripremiti umak. Za to umutite žumanjak sa senfom, šećerom i soli. Zatim, nastavljajući tući, dodajte biljno ulje u tankom mlazu. Na samom kraju dodajte limunov sok i kiselo vrhnje.
  2. Pripremite sastojke tako da ih nasjeckate: file i luk – na kockice, mrkvu, sir, jabuke i jaja – krupno naribajte.
  3. Jelo formiramo tako da slažemo slojeve sljedećim redoslijedom: ½ pilećeg mesa i luka, ½ mrkve, jabuke, ½ pilećeg filea s lukom, jaja, ½ mrkve, sira. Svaki sloj obilno premažite umakom i ukrasite začinskim biljem na vrhu.

Salata sa štapićima od rakova i prerađenim sirom

Poslastica na bazi štapića od rakova čvrsto se ustalila na novogodišnjem stolu, kao i tradicionalni Olivier. Konzervirani kukuruz i svježi krastavac uključeni u klasičnu recepturu povećavaju cijenu, ali postoji pristupačnija verzija ovog zalogaja koji će vas jednostavno očarati svojom nježnošću i okusom.

Omjeri sastojaka:

  • 150 g štapića od rakova;
  • 100 g prerađenog sira;
  • 2 jaja;
  • 140 g slatke i kisele jabuke;
  • 100 g majoneze.

Napredak:

  1. Topljeni sir stavite u zamrzivač na četvrt sata kako biste ga kasnije lakše usitnjavali. Jaja tvrdo skuhati i ohladiti u hladnoj vodi.
  2. Na posudu za posluživanje stavite obruč za kuhanje i direktno u njega naribajte topljeni sir na krupnije ribež, ravnomjerno ih rasporedite i premažite mrežicom od majoneze koja također treba biti između ostalih slojeva. Zatim učinite isto sa štapićima od rakova.
  3. Jabuku ogulite i očistite od sjemenki te naribajte preko štapića od rakova. Učinite to odmah u trenutku sastavljanja salate kako voće ne bi potamnilo.
  4. Završni sloj neka budu strugotine kuhanih jaja. Ukrasite predjelo malom količinom nasjeckanih štapića od rakova, uzorcima majoneze i začinskim biljem. Prije posluživanja pažljivo skinite prsten.

Počastite korejskom mrkvom i grahom

Korejsku mrkvu mnogi vole zbog zanimljivog pikantnog okusa i jeftine cijene. Ove dvije činjenice čine ga izvrsnom komponentom od koje možete pripremiti jeftine salate za Novu godinu.

Popis potrebnih proizvoda:

  • 150 g korejske mrkve;
  • 200 g konzerviranog graha;
  • 100 g kineskog kupusa;
  • 50 g krekera;
  • 60 g majoneze;
  • 10 g kopra;
  • sol i začini po ukusu.

Redoslijed radnji:

  1. Kupus sitno nasjeckajte u zdjelu, dodajte mu mrkvu i grah, nakon što ste ocijedili tekućinu iz njega. Dodajte sitno nasjeckano zelje i začinite predjelo majonezom.
  2. Na kraju dodajte krutone i možete poslužiti salatu, ukrasivši je začinskim biljem. Ako vam se ne sviđa škripanje krekera, možete malo pričekati, brzo će omekšati.

Međuobrok možete pojeftiniti i ako ne koristite konzervirani, već kuhani grah, kineski kupus zamijenite bijelim kupusom, dobro ga zgnječite, a od jednodnevnog kruha napravite krutone.

Svježa novogodišnja salata sa zelenim lukom i jajetom

Zeleni luk je zelenilo bogato vitaminima koje je vrlo lako uzgojiti na prozorskoj dasci, a zatim od njega napraviti hladnu, jeftinu salatu, koji će uključivati:

  • 3 jaja;
  • 40 g zelenog luka;
  • kiselo vrhnje ili majoneza za preljev.

Redoslijed kuhanja:

  1. Zeleni luk operite pod tekućom vodom, osušite i sitno nasjeckajte.
  2. Jaja tvrdo skuhati, ohladiti, oguliti i nasjeckati. To možete učiniti tako da ih naribate na krupni ribež ili narežete na sitne kockice.
  3. Pomiješajte luk, jaja i kiselo vrhnje (ili majonezu).

Ovisno o budžetu koji domaćica ima za pripremu novogodišnjeg stola, sastav se može nadopuniti svježim krastavcem, kuhanim kolutovima lignji, topljenim sirom ili konzerviranim kukuruzom.

Neobično predjelo sa prženim šampinjonima i šunkom

Ova novogodišnja salata ima jednostavan skup sastojaka, ali nekonvencionalan način pripreme gljiva čini je svečanom i originalnom.

Međuobrok uključuje:

  • 300 g šunke;
  • 250 g malih šampinjona;
  • 150 g tvrdog sira;
  • 2 jaja;
  • biljno ulje, majoneza i kopar.

Koraci pripreme:

  1. Operite gljive i osušite salvetom. Veliki primjerci se mogu prerezati na pola, a zatim pržiti u puno biljnog ulja do ukusne zlatne boje. Pržene šampinjone vadite rešetkastom žlicom i stavljajte na papirnate salvete.
  2. Dok se prženi šampinjoni hlade, nasjeckajte šunku, sir i prethodno skuhana jaja na kockice. Pripremljene sastojke stavite u zdjelu odgovarajuće zapremine, začinite majonezom i promiješajte.
  3. Zelje sitno nasjeckajte, a zatim ga možete dodati izravno u samu grickalicu ili jednostavno posuti poslasticu po vrhu.

“Omlet strip” s kobasicom

Jednostavne kombinacije proizvoda, u pravilu, ispadaju najviše dobitne. Dakle, odabirom različitih vrsta kobasica za “Vrpcu od omleta”, svaki put možete dobiti drugu salatu za Novu godinu.

Za pripremu će vam trebati:

  • 300 g kobasice;
  • 160 g luka;
  • 6 jaja;
  • sol, začini, majoneza.

Pripremite na sljedeći način:

  1. Pjenjačom umutiti jaja i od dobivene mase ispeći tanke palačinke od jaja.Kobasicu i palačinke nasjeckati na tanke trakice.
  2. Luk narežite na kockice i pirjajte na tavi dok ne omekša i lagano porumeni.
  3. Pomiješajte sastojke za salatu i začinite majonezom. Gotovu poslasticu stavite u hrpu na posudu. Jednostavni ukrasi od povrća učinit će predjelo još ukusnijim.

Salata od repe sa suhim šljivama i sirom

Cikla je korjenasto povrće čija se cijena praktički ne mijenja tijekom cijele godine, a zbog činjenice da se dobro slaže s mnogim proizvodima (jabuke, grožđice, krastavci, češnjak, jaja i drugi), pripremaju se najjeftinija jela iz toga.

Dakle, Nova 2024. godina može se proslaviti uz zakusku napravljenu od:

  • 300 g kuhane repe;
  • 15 kom. suhe šljive;
  • 50 g sjemenki suncokreta;
  • 50 g sitnih strugotina tvrdog sira;
  • biljno ulje.

Način kuhanja:

  1. Cveklu naribati na krupnije ribež. Sjemenke ispecite na suhoj tavi. Suhe šljive nasjeckajte na tanke trakice, nakon što ih poparite 10 minuta u kipućoj vodi ako su šljive pretvrde.
  2. Pomiješajte sve pripremljene sastojke, začinite biljnim uljem, posolite po ukusu. Prije posluživanja po vrhu pospite strugotine od sira.

Rezimirajući sve gore navedeno, vrijedi napomenuti da su povrće (ukiseljeno i stabilno), krekeri od starog kruha, tanke palačinke od jaja, pristupačne slabo slane haringe i pristupačni mesni proizvodi (kobasice, pileća prsa) proizvodi od kojih može pripremiti jeftine salate za svakodnevne i blagdanske jelovnike. Kombiniranjem s preljevima i kombiniranjem ovih sastojaka, kako intuicija kuhara sugerira, možete kreirati nova jela svaki dan.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki