Čoljak je vrlo ukusna, ali i dosta masna riba. Stavili smo ga na aromatični sloj koji smo zamotali u papir za pečenje. Nitko neće osjetiti… miris pečenja.
Gruzije Kofina
Spreman za 45′
Materijali
1 kg (ili 2 koli po osobi) iznutrica i glava dobro opranih
2 srednja krumpira, sličnog oblika, očišćena
4-5 grančica metvice razdijelite na listiće
1-2 limuna, vrlo tanko narezana
½ šalice maslinovog ulja
morske soli (afrina) ili malo krupne soli, papar
Za mariniranje:
⅓ šalice soka od limuna
⅓ šalice bijelog vina
2 manja režnja češnjaka, tanko narezana
nekoliko listića metvice
Postupak
Koliće pospite krupnom soli i paprom te ih stavite u posudu koja može stati u jedan sloj. Sastojke za mariniranje pomiješajte i prelijte preko coulisa. Pokrijte i stavite u hladnjak na 1 sat.
Pripremite krumpir: narežite ga na vrlo tanke okrugle ploške kao čips. Kuhajte ih u slanoj vodi 3 minute i pažljivo ih ocijedite da se ne polome.
Uzmite krišku krumpira i u sredinu stavite list mente. Pokrijte lim drugom kriškom (u biti stvarajući komad tosta). Nastavite postupak s ostalim sastojcima. Procijenite oko tri dvostruke kriške za svaku ribu. Pospite ih s malo soli i papra.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Coulis ocijedite od marinade i podijelite na četiri ili pet dijelova. Obložite pult papirom za pečenje i stavite kekse na sredinu. Svaku ribu pokrijte s tri duple kriške krumpira i kriškom limuna.
Ribe poškropite s malo ulja i zamotajte ih papirom za pečenje kako tekućina ne bi curila tijekom pečenja. Nastavite s ostatkom sastojaka.
Paketiće stavite na lim i pecite u pećnici 20-25 minuta.
časopis za masline.gr