“Zaglavljen” vrat? 6 pokreta koji oslobađaju i štite

Ukočen vrat sigurno nije znak početka dobrog dana

Čak i svakodnevne navike, od držanja telefona uz uho za razgovor tijekom kuhanja do lošeg držanja tijekom rada za računalom, opterećivat će vrat koji će vam “uzvratiti” bolovima i ograničenom pokretljivošću.

Bol u vratu se neće pojaviti preko noći, već se razvija postupno. To može biti posljedica artritisa ili degenerativne bolesti diska, ili niz čimbenika kao što su loše držanje, smanjena mišićna snaga, stres ili nedovoljno sna postavljaju pozornicu, objašnjava dr. Zacharia Isaac, medicinski direktor Centra za integrativnu medicinu. Skrb u Brigham and Women’s Hospital na Harvardu i direktor interventne medicine i rehabilitacije na Harvard Medical School.

Prema dr. Isaacu, postoji 6 jednostavnih pokreta koji će zaštititi vrat:

Nemojte satima ostajati na istoj stanici. Iako je teško promijeniti loše držanje nakon što vam postane navika, pokušajte se kretati redovito.

Unesite male promjene u ergonomski dizajn svog prostora. Provjerite je li zaslon računala u razini očiju. Upotrijebite handsfree ili bluetooth slušalice i stavite jastuk ispod prijenosnog računala kako biste formirali kut od 45°.

U slučaju naočala za vidprovjerite je li recept ažuran ili ćete se naginjati naprijed pokušavajući vidjeti bolje.

Nemojte koristiti previše jastuka budući da može opteretiti držanje tijela.

Ne podcjenjujte rizik za svoj vrat. Primjerice, prije nego premjestite veliki ormar, upozorava stručnjakinja, razmislite koliko bi vam to moglo opteretiti vrat i leđa.

Lijepo spavaj. Problemima povezanim s poremećajima spavanja dodajte veći rizik od mišićno-koštane boli.

Kada biste se trebali zabrinuti?

Ako je bol u vratu refleksna, praćena slabošću ili utrnulošću u ruci ili nozi, rjeđe povišenom tjelesnom temperaturom ili gubitkom težine, trebate posjetiti liječnika, zaključuje dr. Isaac.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki