Dan Buettner, istraživač dugovječnosti, posljednjih je 20 godina svog života proučavao navike ljudi koji dožive više od 100 godina, a posebno njihove prehrambene navike.
U skrivenom kutku Nicoye u Kostariki pronašao je možda najzdraviji doručak na svijetu. Kako on to opisuje, pod krovom od crvenih crijepova, desetak ljudi iz Cooperativa Nicoya budilo se svako jutro u 4:00, palilo drva u glinenim pećima, kuhalo u kotlovima začinjene mahune i miješalo kukuruzno tijesto. pepeo.
Žena bi uzela komad tijesta veličine loptice za golf, stavila ga na komad pergamentnog papira i uvila u oblik pljeskavice. Bacio ju je na vruću glinenu ploču, a ona se brzo napuhnula prije nego što se “smirila” i pretvorila u savršenu tortilju. Na drugom kraju troje ljudi miješalo je grah s lukom, crvenom paprikom i lokalnim začinskim biljem. Mahune su se lagano kuhale oko sat vremena, a zatim pomiješane s rižom.
Što ovo izdašno jelo za dugovječnost čini tako zdravim? Kukuruzne tortilje izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom od cjelovitih žitarica.
Drveni pepeo razgrađuje stanične stijenke kukuruza, čineći dostupnim niacin (vitamin B koji igra ulogu u staničnoj signalizaciji i popravku DNK) i oslobađa aminokiseline koje tijelo može apsorbirati. Crni grah bogat je hranjivim tvarima, čisti debelo crijevo, snižava krvni tlak, regulira inzulin te je pun kalija i vitamina B. Kombinacija graha i riže stvara tijelu sve aminokiseline potrebne za pravilnu prehranu.
Tamošnja kava, napravljena od lokalne vrste zrna, daje poticaj antioksidansima i kofeinu koji pospješuje metabolizam.
Chilera, umak od octa, mrkve i jako ljute papričice, nudi probiotički učinak za doručak uz kurkumin, spoj za koji se pokazalo da ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.
Ukupna cijena doručka: 4,23 dolara.
Tortilje s Nixtamalom
Nixtamal (kalcni kukuruz) znači kukuruz koji je djelomično kuhan s drvenim pepelom ili vapnom. Ovo oslobađa niacin u kukuruzu, koji pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, povećava dobar kolesterol i pomaže u probavi. Kukuruz je sam po sebi bogat vlaknima, folatom i vitaminima B i C.
Ukupno vrijeme kuhanja: 15 minuta
Sastojci za 5 porcija:
2 šalice kukuruznog brašna
1/4 žličice sode bikarbone
1 1/2 šalice tople vode iz slavine, plus još po potrebi
Plastični omot
Pergament (po potrebi)
Koraci:
U velikoj posudi umutite kukuruzno brašno sa sodom bikarbonom
Dodajte vodu i miješajte dok se ne dobije mekano tijesto (ako se od smjese ne dobije mekana kugla tijesta, dodajte toplu vodu postupno po žlicama dok se ne dobije).
Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa strane pet minuta.
Na čistoj i suhoj radnoj površini lagano mijesite tijesto jednu minutu. Podijelite ga na 16 jednakih loptica, svaka veličine manje šljive.
Razvaljajte tijesto na papiru za pečenje u krugove promjera 15 cm.
Stavite rešetku ili tavu od lijevanog željeza na jaku vatru dok se ne počne dimiti.
Stavite tijesto u tavu i kuhajte 30 sekundi. Okrećite kuhinjskim hvataljkama i pecite dok lagano ne porumene.
Prebacite na čistu kuhinjsku krpu i nježno zamotajte.
Poslužite vruće.
Savjet: neiskorištene tortilje ostavite na sobnoj temperaturi i čuvajte ih u hladnjaku, čvrsto zamotane u kuhinjsku krpu, do jedan dan. Možete ih podgrijati i uživati u njima.
Gallo Pinto Josea Guevare
Istraživač je posljednji put posjetio Kostariku 2015. Tada mu je stariji čovjek, Jose Guevara, dao vlastiti recept za Gallo pinto, tradicionalno kostarikansko jelo od riže i graha.
Čarolija kostarikanske kuhinje je njena sposobnost da napravi skromno jelo od graha tako ukusno da ga možete jesti svaki dan. Mnogi Kostarikanci ga jedu za doručak, ručak i večeru. Često ga prate jaja i Salsa Lizano (začin, pomalo slatko-kiseli).
Ukupno vrijeme kuhanja: 20 minuta
Sastojci za 3 porcije:
- 1 1/2 žlice biljnog ulja
- 1 glavica luka nasjeckana
- 1 režanj češnjaka, nasjeckan
- 2 žlice Worcestershire umaka
- 1 1/2 šalice kuhanog crnog graha (ili limenka crnog graha od 8 unci, ocijeđenog)
- 3 šalice kuhane bijele riže dugog zrna
- Sol i papar (po želji)
- 1/2 avokada, narezanog, za preljev (po želji)
- Chilero ljuti umak (po želji ukras)
- Sjeckani cilantro (po želji ukras)
Koraci:
U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne počne omekšavati, oko četiri minute.
Dodajte češnjak i kuhajte još pet do sedam minuta ili dok povrće ne porumeni.
Dodajte Worcestershire umak i grah. Smanjite vatru i miješajte. Kuhajte još dvije do tri minute.
Dodajte rižu i promiješajte da se sastojci sjedine. Kuhajte i miješajte dok se riža i grah ravnomjerno ne rasporede i zagriju. Posolite i popaprite.
Po želji stavite narezani avokado, ljuti umak i nasjeckani cilantro.
Pirjajte s mekim grahom, krumpirom i lukom
Ukupno vrijeme kuhanja: 1 sat
Uključen u gotovo svaki Nicoyan obrok, crni grah sadrži visoku razinu antocijana, važnih flavonoida koji se nalaze u crvenom luku i borovnicama, i ima 10 puta više antioksidansa od ekvivalentne porcije naranče.
Ova su jela glavna u kostarikanskoj kuhinji. Lako ih je napraviti, sadrže puno hranjivog povrća i začina i koštaju manje od 1 USD po porciji. Bogate i zasitne poslužit će kao glavni obrok u kombinaciji s kukuruznim tortiljama ili rižom.
Sastojci za 6 porcija
1 funta sušenog graha, namočenog preko noći (ili tri limenke od 15 unci, ocijeđene)
1 šalica juhe od povrća s niskim sadržajem natrija
1 Sayot bundeva, narezana na kockice
1/2 mrkve oguljene i narezane na kockice
3 crvene, narančaste ili žute paprike, očišćene od sjemenki i narezane na kockice
2 velika krumpira, oguljena i narezana na kockice
2 žličice nasjeckanog korijandera
1 manji luk, narezan na kockice
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
Sol i papar (po želji)
Koraci:
Ako koristite suhi grah, ocijedite ga. odbacite vodu od namakanja.
Mahune stavite u veliki lonac i dodajte temeljac od povrća. Dodajte vode koliko je potrebno da prekrije grah. Pustite temeljac da prokuha. Zatim odmah smanjite na laganoj vatri. Kuhajte 25 minuta.
Pomiješajte s ostalim sastojcima. kuhajte još oko 25 minuta ili dok grah ne omekša, povremeno miješajući da ne zagori.
Prije posluživanja posolite i popaprite po ukusu. Uživajte u njemu samom ili uz tortilje ili rižu.
Izvor: FOXreport.gr