Ovo je zdrav doručak broj 1 na svijetu, prema stručnjaku za dugovječnost

Dan Buettner, istraživač dugovječnosti, posljednjih je 20 godina svog života proučavao navike ljudi koji dožive više od 100 godina, a posebno njihove prehrambene navike.

U skrivenom kutku Nicoye u Kostariki pronašao je možda najzdraviji doručak na svijetu. Kako on to opisuje, pod krovom od crvenih crijepova, desetak ljudi iz Cooperativa Nicoya budilo se svako jutro u 4:00, palilo drva u glinenim pećima, kuhalo u kotlovima začinjene mahune i miješalo kukuruzno tijesto. pepeo.

Žena bi uzela komad tijesta veličine loptice za golf, stavila ga na komad pergamentnog papira i uvila u oblik pljeskavice. Bacio ju je na vruću glinenu ploču, a ona se brzo napuhnula prije nego što se “smirila” i pretvorila u savršenu tortilju. Na drugom kraju troje ljudi miješalo je grah s lukom, crvenom paprikom i lokalnim začinskim biljem. Mahune su se lagano kuhale oko sat vremena, a zatim pomiješane s rižom.

Što ovo izdašno jelo za dugovječnost čini tako zdravim? Kukuruzne tortilje izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom od cjelovitih žitarica.

Drveni pepeo razgrađuje stanične stijenke kukuruza, čineći dostupnim niacin (vitamin B koji igra ulogu u staničnoj signalizaciji i popravku DNK) i oslobađa aminokiseline koje tijelo može apsorbirati. Crni grah bogat je hranjivim tvarima, čisti debelo crijevo, snižava krvni tlak, regulira inzulin te je pun kalija i vitamina B. Kombinacija graha i riže stvara tijelu sve aminokiseline potrebne za pravilnu prehranu.

Tamošnja kava, napravljena od lokalne vrste zrna, daje poticaj antioksidansima i kofeinu koji pospješuje metabolizam.

Chilera, umak od octa, mrkve i jako ljute papričice, nudi probiotički učinak za doručak uz kurkumin, spoj za koji se pokazalo da ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

Ukupna cijena doručka: 4,23 dolara.

Tortilje s Nixtamalom

Nixtamal (kalcni kukuruz) znači kukuruz koji je djelomično kuhan s drvenim pepelom ili vapnom. Ovo oslobađa niacin u kukuruzu, koji pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, povećava dobar kolesterol i pomaže u probavi. Kukuruz je sam po sebi bogat vlaknima, folatom i vitaminima B i C.

Ukupno vrijeme kuhanja: 15 minuta

Sastojci za 5 porcija:

2 šalice kukuruznog brašna

1/4 žličice sode bikarbone

1 1/2 šalice tople vode iz slavine, plus još po potrebi

Plastični omot

Pergament (po potrebi)

Koraci:

U velikoj posudi umutite kukuruzno brašno sa sodom bikarbonom

Dodajte vodu i miješajte dok se ne dobije mekano tijesto (ako se od smjese ne dobije mekana kugla tijesta, dodajte toplu vodu postupno po žlicama dok se ne dobije).

Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa strane pet minuta.

Na čistoj i suhoj radnoj površini lagano mijesite tijesto jednu minutu. Podijelite ga na 16 jednakih loptica, svaka veličine manje šljive.

Razvaljajte tijesto na papiru za pečenje u krugove promjera 15 cm.

Stavite rešetku ili tavu od lijevanog željeza na jaku vatru dok se ne počne dimiti.

Stavite tijesto u tavu i kuhajte 30 sekundi. Okrećite kuhinjskim hvataljkama i pecite dok lagano ne porumene.

Prebacite na čistu kuhinjsku krpu i nježno zamotajte.

Poslužite vruće.

Savjet: neiskorištene tortilje ostavite na sobnoj temperaturi i čuvajte ih u hladnjaku, čvrsto zamotane u kuhinjsku krpu, do jedan dan. Možete ih podgrijati i uživati ​​u njima.

Gallo Pinto Josea Guevare

Istraživač je posljednji put posjetio Kostariku 2015. Tada mu je stariji čovjek, Jose Guevara, dao vlastiti recept za Gallo pinto, tradicionalno kostarikansko jelo od riže i graha.

Čarolija kostarikanske kuhinje je njena sposobnost da napravi skromno jelo od graha tako ukusno da ga možete jesti svaki dan. Mnogi Kostarikanci ga jedu za doručak, ručak i večeru. Često ga prate jaja i Salsa Lizano (začin, pomalo slatko-kiseli).

Ukupno vrijeme kuhanja: 20 minuta

Sastojci za 3 porcije:

  • 1 1/2 žlice biljnog ulja
  • 1 glavica luka nasjeckana
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckan
  • 2 žlice Worcestershire umaka
  • 1 1/2 šalice kuhanog crnog graha (ili limenka crnog graha od 8 unci, ocijeđenog)
  • 3 šalice kuhane bijele riže dugog zrna
  • Sol i papar (po želji)
  • 1/2 avokada, narezanog, za preljev (po želji)
  • Chilero ljuti umak (po želji ukras)
  • Sjeckani cilantro (po želji ukras)

Koraci:

U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne počne omekšavati, oko četiri minute.

Dodajte češnjak i kuhajte još pet do sedam minuta ili dok povrće ne porumeni.

Dodajte Worcestershire umak i grah. Smanjite vatru i miješajte. Kuhajte još dvije do tri minute.

Dodajte rižu i promiješajte da se sastojci sjedine. Kuhajte i miješajte dok se riža i grah ravnomjerno ne rasporede i zagriju. Posolite i popaprite.

Po želji stavite narezani avokado, ljuti umak i nasjeckani cilantro.

Pirjajte s mekim grahom, krumpirom i lukom

Ukupno vrijeme kuhanja: 1 sat

Uključen u gotovo svaki Nicoyan obrok, crni grah sadrži visoku razinu antocijana, važnih flavonoida koji se nalaze u crvenom luku i borovnicama, i ima 10 puta više antioksidansa od ekvivalentne porcije naranče.

Ova su jela glavna u kostarikanskoj kuhinji. Lako ih je napraviti, sadrže puno hranjivog povrća i začina i koštaju manje od 1 USD po porciji. Bogate i zasitne poslužit će kao glavni obrok u kombinaciji s kukuruznim tortiljama ili rižom.

Sastojci za 6 porcija

1 funta sušenog graha, namočenog preko noći (ili tri limenke od 15 unci, ocijeđene)

1 šalica juhe od povrća s niskim sadržajem natrija

1 Sayot bundeva, narezana na kockice

1/2 mrkve oguljene i narezane na kockice

3 crvene, narančaste ili žute paprike, očišćene od sjemenki i narezane na kockice

2 velika krumpira, oguljena i narezana na kockice

2 žličice nasjeckanog korijandera

1 manji luk, narezan na kockice

2 češnja češnjaka sitno nasjeckana

Sol i papar (po želji)

Koraci:

Ako koristite suhi grah, ocijedite ga. odbacite vodu od namakanja.

Mahune stavite u veliki lonac i dodajte temeljac od povrća. Dodajte vode koliko je potrebno da prekrije grah. Pustite temeljac da prokuha. Zatim odmah smanjite na laganoj vatri. Kuhajte 25 minuta.

Pomiješajte s ostalim sastojcima. kuhajte još oko 25 minuta ili dok grah ne omekša, povremeno miješajući da ne zagori.

Prije posluživanja posolite i popaprite po ukusu. Uživajte u njemu samom ili uz tortilje ili rižu.

Izvor: FOXreport.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki