Imate li začepljen nos? Vratite se starom dobrom sebi uz ove savjete

Začepljen nos može nas doslovno baciti na koljena, ali uvijek ćemo sa sobom imati neki domaći lijek.

Nos vam je začepljen, glava vam se čini kao da je puna vate, a sinusi su vam natečeni i peku vas. Da, to je onaj stari “prijatelj” koji se voli uvući u naša tijela svake godine u ovo doba godine i zove se – Začepljenost nosa.

Uobičajeno je misliti da je začepljen nos uzrokovan viškom sluzi u nosnim prolazima—ali obično je to posljedica upale krvnih žila u sinusima koja može biti potaknuta običnom prehladom, gripom, alergijama itd.

Srećom, ne moramo patiti u tišini jer postoje razne kućne tehnike koje možemo isprobati, kao što su topli tuševi, topli oblozi i, naravno, neki lijekovi koji se izdaju bez recepta (OTC).

Ovlaživač

Ako opetovano patimo od začepljenosti nosa, ovlaživač bi mogao pomoći u ublažavanju problema uzrokovanih suhim zrakom u zatvorenom prostoru.

Stroj pretvara vodu u vlagu koja postojano povećava vlažnost u prostoriji. Udisanje ovog vlažnog zraka može umiriti nadražena tkiva i natečene krvne žile u nosu i sinusima.

Tuš

Svi smo se tuširali sa začepljenim nosom da bismo nakon toga otkrili da lakše dišemo: ali zašto?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da para od tuširanja zapravo može razrijediti sluz u nosu, smanjujući tako upalu. Ugodno, vruće tuširanje ima moć pomoći da se naše disanje vrati u normalu – barem privremeno.

Isti učinak možemo imati udisanjem vruće prokuhane vode. To može biti iznimno utješno i doista nam pomoći da se osjećamo više kao dobri stari.

  • Zagrijte vodu u loncu.
  • Zatim stavimo ručnik preko glave, a zatim se sagnemo nad lonac.
  • Lijepo i duboko udišemo.
  • Jako pazimo da ne opečemo lice u vrućoj vodi ili pari.

Pravilna hidratacija

Ako se borimo s prehladom ili imamo simptome gripe, moramo se pobrinuti da pijemo puno tekućine.

Održavanje dobre hidratacije može pomoći u razrjeđivanju sluzi u našim nosnim prolazima, ispiranju tekućine iz nosa i ublažavanju pritiska u našim sinusima. Kao što znamo, manji pritisak znači manje upale i iritacije.

Osim toga, tople tekućine poput čaja i kamilice često mogu pomoći u ublažavanju neugode.

Slani sprej

Ako nam je cilj hidratacija, onda bismo situaciju mogli nadograditi raspršivanjem otopine morske vode – poznate i kao fiziološka otopina. Korištenje seruma svakako će povećati vlažnost u našim nosnicama, što bi moglo donijeti olakšanje.

Neki sprejevi čak sadrže i dekongestive. Jasno je da se preporučuje da razgovaramo sa svojim liječnikom prije upotrebe bilo kojeg slanog spreja koji sadrži dekongestive.

Nosni opstruktori

Jeste li ikada čuli za ‘neti pot’? Možda zvuči pomalo zastrašujuće, ali to je zapravo samo spremnik dizajniran za ispiranje sluzi i tekućine iz naših nosnih prolaza.

Uprava za hranu i lijekove preporučuje korištenje destilirane ili sterilne vode umjesto vode iz slavine.

Dakle, kako koristimo neti pot? Srećom, vrlo je jednostavno:

  • Stojimo s glavom iznad umivaonika, kade ili tuša.
  • Zatim stavljamo izljev iz neti lonca u jednu nosnicu.
  • Lagano nagnemo lonac sve dok voda ne padne u naš nosni prolaz.
  • Čim voda uđe u jednu nosnicu, izaći će iz druge.
  • Ovaj postupak radimo otprilike minutu, a zatim mijenjamo strane.

Topli oblog

Umirujući, topli oblog može pomoći u ublažavanju začepljenosti otvaranjem nosnih prolaza izvana. Napraviti topli oblog vrlo je jednostavno:

  • Umočite mali ručnik u toplu vodu i zatim istisnite što više vode.
  • Zatim ga samo trebamo saviti i staviti preko nosa i čela.

Ovo je iznenađujuće nježan lijek, koji može biti vrlo umirujući i može se ponavljati koliko god je potrebno.

Lijek za smanjivanje kongestije

Ako je sve gore navedeno donijelo malo olakšanje od simptoma, uvijek možemo otići u ljekarnu po neke OTC lijekove koji će nam olakšati.

Mnogi dekongestivi dostupni su u slobodnoj prodaji—i mogu biti neprocjenjivi u smanjenju otekline i ublažavanju boli povezane s nadraženim nosnim prolazima.

Naravno, mudro je biti vrlo oprezan pri korištenju dekongestiva. Uvijek uz preporuke našeg liječnika. Možda zvuči nevjerojatno, ali dugotrajna uporaba će vrlo vjerojatno zapravo pogoršati začepljenost i nadutost—a tko to želi?

kraljica.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki