Jednostavne dnevne aktivnosti koje smanjuju rizik od prerane smrti

Ako ne vježbate, istraživači kažu da su dovoljna tri do četiri kratka napada snažne aktivnosti tijekom svakodnevnih zadataka kako bi se smanjio rizik od prerane smrti.

Studija, koju su vodili znanstvenici sa Charles Perkins centra Sveučilišta u Sydneyju, prva je koja točno mjeri dobrobiti Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity (VILPA).

VILPA su vrlo kratka razdoblja snažne aktivnosti – jedna do dvije minute – koja radimo svaki dan, kao npr. trčanje na autobus, brzo hodanje ili energična igra s djecom.

Istraživači su koristili podatke praćenja 25.000 ljudi koji su nosili akcelerometre na ručnim zglobovima u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom tjedan dana.

Ove osobe se nisu bavile nikakvim sportom i nisu vježbale u slobodno vrijeme. Istraživači su pratili njihovo zdravlje sedam godina.

Prema nalazima studije, samo tri do četiri kratka napada snažne aktivnosti u trajanju od jedne minute svaki dan bila su povezana sa smanjenjem smrti od svih uzroka, uključujući rak, do 40%.

Također su bili povezani s smanjenje do 49% rizika od smrti uslijed kardiovaskularnih bolestipoput srčanog ili moždanog udara.

Najveće dobrobiti uočene su kod onih koji su radili četiri do pet kratkih razdoblja energične aktivnosti u usporedbi s onima čija dnevna rutina nije uključivala ništa.

Maksimalan broj od 11 VILPA bio je povezan sa 65% smanjenjem rizika od kardiovaskularne smrti i 49% smanjenjem rizika od smrti od raka.

Vodeći autor Emmanuel Stamatakis, profesor tjelesne aktivnosti i zdravlja stanovništva, rekao je: “Naša studija pokazuje da povećanje intenziteta dnevnih aktivnosti može pružiti dobrobiti usporedive s onima intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) i što su kraća razdoblja, to bolje .”

onmed.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki