Od pravilno mariniranog i narezanog povrća dobivaju se vrlo ukusni ražnjići. Uživamo ih s hladnim umakom od jogurta.
Materijali
Za umak od jogurta
200 g jogurt
200 g kremasti sir
3 žličice jušna žlica vlasca nasjeckanog
1 žličica slatki kumin
1 žličica slatki čili (u prahu)
½ žličice slatka kajenska paprika
sol
Za ražnjiće
2 manje tikvice, narezane na komade (debljine: 1,5 cm)
1 crvena paprika, izrezana na srednje komade (1,5 cm)
1 zelena paprika, izrezana na srednje komade (1,5 cm)
½ velikog luka, narezanog na srednje komade (1,5 cm)
8 većih gljiva (bijelih), prepolovljenih (1,5 cm)
16 cherry rajčica, cijelih
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žličice žlice crvenog vinskog octa
2 žličice mješavina juhe od svježeg začinskog bilja (majčina dušica, ružmarin, peršin, kopar, itd.)
½ žličice juha od kima
1 režanj češnjaka, otopljen
sol, svježe mljeveni papar
Savjeti
Alternativno, pecite ražnjiće u električnoj pećnici, na roštilju, na srednjoj rešetki 7-8 minuta sa svake strane.
Postupak
Za umak: U zdjeli dobro promiješajte sve sastojke, poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, da se pomiješaju arome sastojaka.
Za ražnjiće: U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, ocat, svježe začinsko bilje, kumin, češnjak, sol i papar. Povrće naizmjence stavljajte na drvene ili metalne ražnjiće, pazeći da na svakom ražnju budu sve arome i boje.
Pecite na srednjoj vatri 15 minuta, redovito okrećući da se ispeče sa svih strana. S vremena na vrijeme kistom premažite ih biljnim octom kako se ne bi osušile i poprimile okuse i mirise. Poslužite toplo uz umak od jogurta.
časopis za masline.gr