Dvije krvne grupe su u opasnosti od srčanog udara

Jedan od vodećih uzroka smrti u Sjedinjenim Državama su kardiovaskularne bolesti. Studije pokazuju da je vjerojatnost razvoja takvih bolesti izravno povezana s krvnom grupom. Piše to američka publikacija Eat This, Not That.

U određenim slučajevima, rizik od razvoja ozbiljnih bolesti u prisutnosti određene krvne grupe povećava se za 51%. Vjerojatnost razvoja bolesti kao što su infarkt miokarda, zatajenje srca, duboka venska tromboza i plućna embolija kod osoba s različitim krvnim grupama je 8%, 10%, 51% odnosno 47%.

Dr. Douglas Guggenheim, koji je hematolog u kliničkom i istraživačkom odjelu Penn Medicine na Sveučilištu Pennsylvania, smatra da su glavni razlog povećanog rizika od razvoja određenih bolesti proteini koji se nalaze u krvi drugog ( A), treće (B) i četvrte krvne grupe (AB), te izazivaju pojavu upalnih procesa i jačeg začepljenja vena i arterija.

Koja je krvna grupa povezana s visokim rizikom od ranog moždanog udara

Ako govorimo o osobama s prvom krvnom grupom (O), tada oni imaju manju vjerojatnost krvnih ugrušaka, ali su više izloženi riziku od poremećaja zgrušavanja krvi.

„Metoda određivanja krvne grupe čovjeka je relativno jednostavna, ne zahtijeva posebne financijske troškove i ima široku primjenu. Liječnici opće prakse mogu koristiti ove informacije kako bi pomogli u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti, a zdravstveni djelatnici mogu razmotriti uključivanje podataka o krvnoj grupi u buduća klinička ispitivanja kako bi procijenili rizike i pristupe liječenju”, rekla je Hilde. Groot, koja je doktorica medicinskih znanosti./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki