Jednostavan recept za pitu od višanja s bademovim tijestom i svježim višnjama! Fantastična butirata uz koju ćete, ako je poslužite uz sladoled, uživati jedinstveno!
od Argyrosa Barbarigoua
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 45 minuta
Sastojci za 12 porcija
400 gr. brašno p.o.c
400 gr. šećer
50 gr. mljeveni bademi
20 kg praška za pecivo
1 vanilija
250 gr. otopljeni i hladni maslac
1 veliko jaje
1/2 žličice sol
1 komad posude za ulje
Za nadjev
250 gr. šećer
3 žlice puna kukuruznog brašna
1/3 žličice sol
1 kg višanja
1 velika jabuka
2 žlice sok od limuna
1/2 žličice kapi vanilije ili esencije badema
Za posluživanje
Sladoled s okusom vanilije
Šećer u prahu
Postupak
Nakon što otopite maslac, ostavite da se ohladi.
Samljeti šećer s bademima.
Sve sastojke za tijesto staviti u zdjelu i zamijesiti da se sjedine.
Tijesto će biti čvrsto i grubo.
Za nadjev
Trešnje očistiti i staviti u zdjelu.
Jabuku očistiti i narendati na krupnije rende.
Dodajte sve preostale sastojke i promiješajte žlicom.
Veći prstenasti kalup ili okrugli pleh premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
Odvojite 2/3 tijesta i prstima posipajte tijesto za mrvljenje.
Obavezno napravimo bočnu stijenku od tijesta za zadržavanje nadjeva.
Izlijte sav nadjev u sloju.
Po vrhu posuti ostatak mrvičastog tijesta (izgleda kao mokri pijesak).
Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 170ºC na zraku, oko 45 minuta, dok dobro ne porumene.
Ako brzo počne tamniti, prekrijte površinu aluminijskom folijom.
Otkalupiti na roštilju.
Uklonite masni papir i ostavite da se malo ohladi.
Pospite šećerom u prahu i poslužite sa sladoledom od vanilije.
Nakon divne pite od višanja s bademovim tijestom, vrijedi pogledati recept u nastavku.
argiro.gr