Lazanje s bolonjskim mljevenim mesom i Argyros bešamelom. Jednostavan recept savršen za svaku priliku. Ukusne pečene lazanje s bolognese umakom i kremastom teksturom.
Materijali
Za lazanje
- 4 žlice maslinovo ulje
- 1.250 gr. miješano mljeveno meso
- 1 godina slanina (nasjeckana)
- 2 suha luka (nasjeckana)
- 2 mrkve (nasjeckane)
- 2 niti. celer (nasjeckan)
- 2 kom. češnjak (nasjeckan ili zgnječen)
- 1 puna žlica paste od rajčice
- 2 pakiranja nasjeckane rajčice
- 1 sp. suho bijelo vino
- 1 sp. punomasno mlijeko
- 2 lista lovora
- Timijan
- 2 niti. peršin
- Sol
- Papar
Za tavu
-
1 pakiranje lazanje (500 g)
-
1 sp. ribani parmezan ili kefalotiri
-
2 kuglice svježe mozzarelle
-
Malo maslinovog ulja
-
Za lagani bešamel
-
1½ l mlijeka
-
6 žlica punjen kukuruznim brašnom
-
3 žlice maslac
-
2 prstohvata muškatnog oraščića
-
sol
-
papar
-
1/4 sp. Kefalotiri ili sitno ribani parmezan
-
1 jaje (po želji)
Za bolognese umak
Zagrijte maslinovo ulje, u plitkoj (široj i plitkoj) posudi, na srednjoj do jakoj vatri.
Mljeveno meso propirjajte sa slaninom oko 7-8 minuta dok mljeveno meso ne porumeni i ne promijeni boju.
Dodajte nasjeckano povrće (luk, mrkvu i celer) i pirjajte uz redovito miješanje oko 4-5 minuta dok luk ne omekša i postane proziran.
Dodajte češnjak i nastavite pirjati 1-2 minute a zatim ulijte pastu od rajčice.
Trljajte žlicom po dnu lonca i pustite da pasta kuha 1 minutu i pusti svoje arome.
Gasimo vinom.
Pustite da vino do pola ispari.
Na taj način ćemo zadržati sve arome vina i obogatiti okusom bolonjez umak.
Dodajte lovor, majčinu dušicu, stabljike peršina, nasjeckanu rajčicu i mlijeko.
Pustite da umak prokuha.
Zatim smanjite temperaturu na laganu do srednju, poklopite i kuhajte umak bolognese oko 1 sat i 30 minuta, dok se umak ne otopi, a sastojci puste sve svoje arome.
Umak promiješajte 3-4 puta tijekom cijelog vremena vrenja.
Posolite i popaprite pred kraj.
Za lagani bešamel
Sve sastojke stavite u lonac osim sira (i jajeta za one koji žele u receptu).
Pustiti da se uz redovito miješanje žicom stegne na srednjoj vatri te posoliti i popapriti.
Na kraju pospite muskatnim oraščićem, dodajte jaje (po želji) i naribani sir pa miješajte žicom da se otopi.
Ovaj recept daje jednostavan bešamel, koji ostaje baršunast, drhtav i pahuljast čak i nakon sati.
Za lazanje u tavi
Zagrijte pećnicu na 180°C na zraku.
Koristit ćemo veću vatrostalnu posudu ili dugačku usku duboku tepsiju 30×40 cm.
Lagano nauljiti pleh.
Ulijte i žlicom rasporedite bešamel.
Napravite sloj suhih lazanja, zatim sloj bolognese umaka (na vrh lazanja) pa sloj bešamela.
Pospite malo ribanog sira i napravite sloj lazanja.
Nastavljamo slagati sastojke dok ne napunimo pleh.
Na kraju prelijte ostatkom bolognese umaka i prekrijte ostatkom bešamela.
Po površini rasporedite tanke ploške mozzarelle.
Prekrijte hranu namazanim papirom za pečenje koji se ne lijepi, prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici, na srednjoj rešetki, oko 40 minuta.
Pred kraj pečenja lazanje otklopite i pecite 10 minuta dok površina lagano ne porumene.
Ostavite lazanje bolonjeze da odstoje 15 minuta na kuhinjskoj plohi.
Zatim poslužite u komadima.
argiro.gr