Zašto je ginekomastija opasna kod dječaka i zašto se pojavljuje, objašnjava liječnik

Često dječaci tinejdžerske dobi dožive nadutost mliječnih žlijezda, što se naziva ginekomastija.

U većini slučajeva to nije ozbiljan problem i prolazi sam od sebe. Ginekomastija se javlja u 50-70% adolescenata u dobi od 12 do 16 godina.

Uzrok

Uzrok ginekomastije je neravnoteža muških (androgeni) i ženskih (estrogeni) spolnih hormona. Dječaci i djevojčice mlađi od 10 godina imaju istu strukturu mliječnih žlijezda i odnos spolnih hormona.

Onkolog 1. kategorije medicinskog centra HappyDerm Ljudmila Artjuškevič napominje da s početkom puberteta estrogeni počinju prevladavati kod djevojčica, uzrokujući rast mliječnih žlijezda. Kod dječaka se može privremeno povećati količina estrogena, što dovodi do rasta grudi.

dijete
Fotografija: Pixabay

Međutim, daljnje oslobađanje androgena dovodi do brze inhibicije ovog procesa i obrnutog razvoja onoga što je uspjelo rasti. Ova pojava se naziva fiziološka ginekomastija.

Patološka ginekomastija može biti posljedica:

  • pretilost (masno tkivo ima sposobnost pretvaranja androgena u estrogene);
  • bolesti štitnjače, nadbubrežne žlijezde, testisa;
  • genetske bolesti;
  • korištenje određenih lijekova.

Manifestacija

Simptomi ginekomastije mogu uključivati ​​povećane i natečene bradavice i areole, svrbež ili bol u području areole, iscjedak iz bradavice i kvržice ispod areole. Ginekomastija može biti prava (povećanje mliječnih žlijezda zbog žljezdanog tkiva), lažna (nakupljanje masnog tkiva) ili mješovita (kombinacija žljezdanog tkiva i masnih naslaga).

Ginekomastija može dovesti do emocionalne i psihičke nelagode kod adolescenata. Dječaci postaju povučeni, neaktivni, neugodno im je skinuti se pred vršnjacima i pogrbljeno skrivaju grudi.

Dijagnostika

Za dijagnosticiranje ginekomastije koriste se sljedeće metode:

  • uzimanje anamneze;
  • pregled i palpacija mliječnih žlijezda;
  • Ultrazvuk mliječnih žlijezda, aksilarnih limfnih čvorova i štitnjače;
  • test krvi za hormonski profil.

Za razjašnjenje dijagnoze mogu biti potrebne konzultacije mamologa, endokrinologa, a ponekad i genetičara i psihologa.

Liječenje

Liječenje fiziološke (tinejdžerske) ginekomastije nije potrebno u 90% slučajeva, jer prolazi sama od sebe unutar 1-2 godine. Ako povećane grudi traju dulje od 3 godine, možda će biti potrebni hormonski lijekovi.

Lažna ginekomastija liječi se dovoljnom tjelesnom aktivnošću i niskokaloričnom prehranom.

Patološka ginekomastija zahtijeva liječenje osnovne bolesti koja je uzrokovala rast mliječnih žlijezda.

Kirurško liječenje, uključujući uklanjanje viška masnog i žljezdanog tkiva mliječne žlijezde, provodi se ako ginekomastija perzistira u dobi od 18 godina.

Mora se uzeti u obzir da je svaki slučaj ginekomastije kod tinejdžera jedinstven i zahtijeva individualan i osjetljiv pristup.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki