Kako sami uzgojiti hrast iz žira: praktični savjeti iskusnih vrtlara

Dug proces uzgoja hrasta izvrstan je hobi, a kako biste ostvarili svoj cilj, za vas smo pripremili savjete koji će vam pomoći da od malog žira dobijete moćno stablo.

Kao što je rekla Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja za internetsku publikaciju BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, uzgoj hrasta iz žira počinje stratifikacijom.

Ukratko, morat ćete staviti žir u vlažan pijesak ili treset i čuvati ih u hladnjaku oko 1-3 mjeseca. Važno je redovito provjeravati vlažnost supstrata i provjetravati vreću.

Sljedeća faza je sadnja. Za uzgoj hrasta pogodno je sunčano mjesto ili ono koje je u polusjeni.

Žir
Fotografija: Pixabay

Posadite žir na dubinu od 5-7 cm, prvo olabavite tlo i napravite drenažu, a zatim ga pokrijte slojem zemlje.

Budući da je hrast drvo koje raste i razvija se godinama, prve mladice mogu se pojaviti tek nekoliko mjeseci nakon sadnje.

Nakon što niknu sadnice hrasta, važno je početi pravilno njegovati mladu biljku i osigurati joj gnojidbu. Za gnojidbu koristite posebna gnojiva koja sadrže dušik i druge bitne hranjive tvari.

Osim toga, morat ćete redovito zalijevati mladi hrast tijekom tople sezone, kao i pratiti stanje tla i pravovremeno uklanjati korov.

Ranije smo razgovarali o mogućnostima korištenja kalijevog permanganata od strane ljetnih stanovnika.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki