Zašto tijelo ponekad treba više soli? Tada postoji dobar razlog

Svatko konzumira sol u svakodnevnom životu. I tu nema ništa čudno, naprotiv. Sol je jedan od najvažnijih sastojaka kada je u pitanju kuhanje.

9 namirnica za koje mislite da su zdrave, ali zapravo nisu!

Naučiti kako pravilno začiniti hranu prava je umjetnost – premalo soli znači da okus neće doći do izražaja, a previše soli učinit će jelo neukusnim.

Sol je neizostavna i u konzerviranju hrane.

No, koliko god bila korisna, konzumacija previše soli može predstavljati zdravstveni rizik. Konzumirate li pretjeranu količinu ovog začina (podsjećamo, ima ga u konzervama, slatkišima, čipsu, kruhu… posvuda), dogodit će se velika promjena u vašem tijelu.

Međutim, ako primijetite da vam treba više soli, možda postoji dobar razlog.

Ovo bi mogao biti način na koji vam vaše tijelo govori da mu je ponestalo hranjivih tvari iz soli ili bi jednostavno moglo biti povezano s vašim prehrambenim navikama ili hormonima.

Dehidracija: Budući da su natrij i klorid potrebni za ravnotežu tekućine u tijelu, dehidracija može uzrokovati potrebu za više soli.

Činjenica! Kiseli kupus ima više vitamina C od citrusa

Ovo je način na koji vas vaše tijelo natjera da jedete ili pijete hranu s više natrija i klorida, što može pomoći u poboljšanju vašeg statusa hidratacije.

PMS: PMS može uzrokovati niz simptoma i dok neki mogu primijetiti više emocionalnih simptoma kao što su promjene raspoloženja, drugi mogu primijetiti promjenu apetita i žudnju za određenom slanom hranom.

Stres: Još jedno stanje koje uključuje hormone zbog kojeg žudite za soli je stres.

Glavni hormon koji pomaže vašem tijelu da se nosi sa stresom zove se kortizol. Studija sugerira da ljudi s višom razinom natrija u krvi, također poznatom kao hipernatrijemija, oslobađaju manje kortizola kada su pod stresom.

Neravnoteža elektrolita: sve što može uzrokovati gubitak više tekućine nego inače, poput onoga što možete doživjeti tijekom vježbanja, vremenskih uvjeta u vrućim i vlažnim klimama ili groznice, povraćanja ili proljeva, može dovesti do neravnoteže elektrolita./ zdrav.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki