Zapečeni saganaki s jajetom, sirom i kobasicom jedno je od najboljih predjela uz pivo ili vino. Svakako se poslužuje vruće i dolazi s dosta kruha.
Materijali
2 seoske kobasice, u fetulama
1 Florin papar, narezan na kockice
2 tanko narezana poriluka
4-8 jaja
6 žličica juha od maslinovog ulja
150 g Kretska graviera narezana na kockice
ljuta papričica (po želji)
sol, slatka paprika
Postupak
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Poriluk stavite u tepsiju s malo vode i nakon što popije vodu dodajte ulje i paprike te pirjajte dok i oni malo ne omekšaju.
Trake kobasice pomiješajte s ostalim sastojcima i po potrebi dodajte vruće bukovo.
Smjesu poriluka i kobasice podijelite u četiri pojedinačne zdjelice i između njih rasporedite kockice sira.
U svaku posudu razbijte jedno ili dva jaja, posolite ih i pecite saganaki u pećnici dok se jaja ne ispeku i bjelanjak ne stegne. Saganaki poslužite tople čim izađu iz pećnice na tanjure, posipajući jaja slatkom paprikom.
Poslužite sa seoskim kruhom, svježim ili malo pečenim.
časopis za masline.gr