Ukrasni jastuci: Kako ih očistiti

Jedan od najkorisnijih ukrasnih “alata” su jastuci. Na sofi, na foteljama, na našem krevetu… Oni imaju sposobnost transformirati prostor, dati mu identitet, stil, boju.

Možda im je jedina mana, kao i kod svake tkanine, česte mrlje, prašina i grinje koje se skupljaju na njihovoj površini. Zato im je potreban odgovarajući tretman…

Koliko često trebamo prati jastuke?

Učestalost pranja ovisi o samim jastucima, a točnije o tome imaju li navlaku koja se skida ili je ona sastavni dio unutarnjeg punjenja jastuka.

Budući da se jastučnica može skinuti, može se prati svaka dva do tri tjedna.

Ako je, pak, riječ o jastuku koji je integriran u futrolu, onda ga treba prati barem svakih mjesec dana, osim ako vas neka mrlja ne natjera da ga očistite ranije od predviđenog vremena.

Kako peremo jastuke?

Prvo moramo provjeriti treba li punjenje jastuka na kemijsko čišćenje kako bismo ga mogli odnijeti u čistionicu. Međutim, ako se može oprati vodom, prelazimo na sljedeći korak, a to je jednostruka ili odvojiva navlaka.

Ako se navlaka može skinuti, perite u perilici na hladnoj do srednjoj temperaturi i u nježnom ciklusu. Opće pravilo kaže da voda treba biti hladnija što su nijanse na uzorku tkanine intenzivnije.

Zatim imamo punjenje koje treba prati na višoj temperaturi kako bi se uništile bakterije i mikroorganizmi unutra. Dakle, želimo topliju vodu i program za osjetljive.

Isto vrijedi i za jednostruki jastuk, bez navlake koja se može skinuti. Konačno, ako je unutrašnjost jastuka izrađena od osjetljivog materijala, tada bismo trebali radije ručno prati toplom vodom.

Kako sušimo jastuke?

Ako imamo sušilicu, tada moramo izbjegavati visoke temperature tijekom sušenja, dok ako uređaj ima program vlažnosti, onda ga je dobro koristiti. Inače, jastuk možemo izvaditi iz sušilice koju minutu ranije, kako ne bi bio potpuno suh i “sakupljen”.

Alternativno, navlake možemo objesiti na dasku za glačanje, kao i svaku drugu tkaninu, a punjenje također objesiti ili staviti na niti daske za glačanje, da ne izgube oblik.

tživot.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki