Problemi s grudima kod djevojčica: što trebate znati, rekao je liječnik

Problemi povezani s mliječnim žlijezdama nisu isključivi prerogativ odraslih žena.

Djevojčice različite dobi mogu doživjeti promjene na mliječnim žlijezdama, što često izaziva zabrinutost kod roditelja.

U adolescenciji se žljezdano tkivo mliječne žlijezde formira od rudimenata žljezdanog tkiva smještenog ispod područja bradavice.

Važno je napomenuti da su mliječne žlijezde hormonski ovisni organi.

Ljudmila Artjuškevič
Fotografija: osobna arhiva Lyudmile Artyushkevich

Onkolog 1. kategorije medicinskog centra HappyDerm Ljudmila Artjuškevič primjećuje da se različiti problemi mogu pojaviti u različitim fazama razvoja djevojčica.

Razdoblje novorođenčadi

Seksualna kriza može se pojaviti 3-4 dana života, a očituje se nadimanjem rudimenata tkiva mliječne žlijezde, što dovodi do njihovog oticanja, zbijanja i povećanja volumena.

Ovu pojavu ne treba brkati s bolešću, jer je to reakcija tijela na hormonalne promjene. Važno je pažljivo promatrati higijenu u tom razdoblju kako biste spriječili infekciju i razvoj mastitisa kod djevojčice.

Razvojne anomalije:

  1. Atelia – nedostatak bradavice.
  2. Politelija je prisutnost dodatnih bradavica.
  3. Macromastia – povećanje grudi.

Predtinejdžersko razdoblje (do 8 godina)

Thelarche je izraslina (nabubrenje) mliječnih žlijezda, često s jedne strane, prije početka puberteta. Na stražnjoj strani bradavice pojavljuje se mala kvržica, slična zrnu graška, a također se mogu žaliti na nelagodu i bol. Postoje tri vrste thelarche:

  • izolirana thearche – povećanje žlijezda bez pojave sekundarnih spolnih obilježja;
  • thearche kao znak ranog puberteta;
  • lažna thearche je povećanje mliječnih žlijezda zbog masnog, a ne žljezdanog tkiva. Pojavljuje se kod djece s prekomjernom težinom.

Adolescencija: bolesti dojke

Tijekom adolescencije, djevojke se suočavaju s mnogim promjenama u tijelu, uključujući hormonsku neravnotežu, što može dovesti do raznih bolesti mliječnih žlijezda. Pogledajmo neke od njih.

  • Mastopatija: Ovo je stanje uzrokovano hormonskom neravnotežom, koje se manifestira u obliku oticanja mliječnih žlijezda prije menstruacije, osjećaja punoće, otoka i bolova različitog intenziteta. Također se može primijetiti prisutnost elastičnih ili tvrđih zaobljenih čvorova ili niti u tkivu žlijezde.
  • Cista dojke: često se javlja u pozadini fibrocistične mastopatije. Može biti posttraumatski.
  • Fibroadenom: Ovo je benigni tumor koji nastaje u pozadini povećanja estrogena u tijelu. Ponekad mliječna žlijezda može sadržavati nekoliko fibroadenoma.
  • Mastitis: Ovo je upalni proces koji može nastati kao posljedica ozljede ili loše osobne higijene.
  • Rak dojke praktički se nikad ne javlja u djetinjstvu.

Dijagnostika i taktika

Za dijagnosticiranje bolesti dojke kod djevojčica koriste se sljedeće metode.

  1. Fizikalni pregled, uključujući pregled i palpaciju mliječnih žlijezda i limfnih čvorova.
  2. Ultrazvuk, koji je glavna instrumentalna metoda istraživanja. Jednostavan je, siguran i dostupan za višekratnu upotrebu.
  3. Konzultacije endokrinologa, ginekologa, kirurga.

Većina bolesti dojke kod djevojčica nije opasna po život, ali zahtijeva pažljivu pažnju i pravodobno liječenje. Ako primijetite promjene na mliječnim žlijezdama svoje kćeri, prava stvar je da se obratite liječniku.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki