Kako roditelji mogu pomoći svom djetetu da prevlada strah

Strah je nešto s čime se suočavaju apsolutno svi ljudi. Taj je osjećaj ugrađen u našu psihu kao zaštitni mehanizam preživljavanja.

Svi doživljavaju strah i to je normalno. Kao i u svakom slučaju, samo treba osjetiti granicu između normalnog i patološkog.

U svakoj dobi djeca prolaze kroz određene vrste strahova. Najupečatljiviji primjer, od 6 mjeseci do 3 godine, je strah od gubitka majke ili značajne odrasle osobe.

Mnogim majkama taj strah je vrlo dobro poznat, primjerice nakon adaptacije djece na vrtić. Razlog za ovaj strah je jednostavan i razumljiv. Bez brige majke ili druge važne odrasle osobe, dijete neće preživjeti.

Ruke
Fotografija: © Belnovosti

I odavde razumijemo da je taj strah norma. Ne treba ga liječiti, iskorijenjivati, samo treba pomoći da ga nježno prođe, pomoći djetetu da stekne to iskustvo. To su faze mentalnog razvoja.

Ozbiljnost manifestacije različitih strahova individualna je za svu djecu. Ali čak ni strahove koji nisu baš jasno manifestirani ne možemo poreći.

Također je nepoželjno varati dijete ili mijenjati koncepte, čak i ako je beba još premalena i, po vašem mišljenju, nije spremna to čuti. Istina se može prikazati u razigranoj formi, nježno, koristeći dječju maštu i likove iz bajki.

Zabranjene su sljedeće fraze: “U redu je”, “Proći će”, “Čini ti se”, “Ti si kao kukavica”, “Prestani se bojati!” Oni su beskorisni i samo pogoršavaju strah i potkopavaju odnos povjerenja s roditeljem.

U nastavku ćemo pogledati osnovne načine kako pomoći djetetu da prevlada strah u različitim dobima.

Prepoznavanje straha i razgovor kroz djetetove osjećaje i emocije

Vrlo je važno djetetu naglas reći: „Sada se bojiš!“, „Normalno je da osjećaš strah“. Verbalna potvrda proživljenih emocija trebala bi biti popraćena podrškom i riječima ljubavi: “Ovdje sam”, “Zajedno ćemo prevladati ovaj strah”. Zahvaljujući ovakvom pristupu, dijete se smiruje, a također uči razlikovati emocije i osjećaje, identificirati ih i njima upravljati. Drugim riječima, razvija se emocionalna inteligencija.

Efektivno vrijeme sa svojim djetetom

Ovo je vrijeme za kvalitetnu igru ​​s djetetom u ono što ono želi. Dijete samo bira svoju aktivnost. To može biti 15 ili 30 minuta vašeg vremena, ovisno o dostupnosti.

U tom razdoblju roditelj provodi vrijeme isključivo s djetetom, ne ometajući ga telefon, pozivi, posao ili bilo što drugo, a braća i sestre se ne bi smjeli miješati. U idealnom slučaju, svaki roditelj provodi učinkovito vrijeme s djetetom odvojeno ujutro i navečer.

Ova će metoda uz redovitu primjenu blagotvorno djelovati na sve – na odnose povjerenja s roditeljem, psihoemocionalni razvoj djeteta, proživljavanje strahova, djetetovu smirenost i samopouzdanje, razvoj živčanog sustava i emocionalnu stabilnost. .

Tehnike na razigran način

Strahovi se mogu odigrati u igrama s igračkama, privlačeći likove iz bajki i uz njihovu pomoć istjerati strah. Možete koristiti metodu crtanja straha na papiru ili modeliranja od plastelina.

Taktilni kontakt

To se posebno odnosi na mlađu dob, od rođenja do 7. godine. Ali čak iu starijoj dobi, djeci su itekako potrebni iskreni zagrljaji roditelja i voljenih osoba.

Ove metode su vrlo univerzalne, mogu se koristiti ne samo kada se kod djeteta pojave bilo kakvi strahovi, već i kontinuirano u procesu komunikacije i obrazovanja. Oni će vam pomoći da postignete novu razinu pozitivnih i dubokih odnosa sa svojom djecom.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki