Matthew Perry preminuo je od akutnog djelovanja anestetika ketamina. Jasno je to iz rezultata obdukcije 54-godišnjeg glumca iz serije “Prijatelji”, prenio je AP.

Izvješće medicinskog istražitelja okruga Los Angeles kaže da se Perry utopio u “zagrijanom kraju bazena”, ali to je bio sekundarni faktor u njegovoj smrti 28. listopada.

Perryjevi rođaci rekli su istražiteljima da je bio podvrgnut terapiji infuzijom ketamina, eksperimentalnom tretmanu koji se koristi za liječenje depresije i anksioznosti. Ali medicinski istražitelj je rekao da su Perryjeve razine ketamina bile u rasponu koji se koristi za opću anesteziju tijekom operacije, te da njegov posljednji tretman prije 1,5 tjedana nije uračunao te razine.

Lijek se obično metabolizira unutar nekoliko sati.

Koronarna bolest srca i buprenorfin, koji se koristi za liječenje opioidnih poremećaja, također su pridonijeli, navodi se u izvješću.

Količina pronađenog ketamina “bila bi dovoljna da uzrokuje gubitak svijesti i njegovu sposobnost da ostane iznad vode”, rekao je dr. Andrew Stollbach, medicinski toksikolog s Johns Hopkins Medicine koji je pregledao izvješće o autopsiji na zahtjev AP-a.

“Korištenje sedativa u bazenu ili vrućoj kadi, posebno kada ste sami, izuzetno je rizično i, nažalost, fatalno u ovom slučaju”, rekao je Stollbach, koji je istaknuo da se i ketamin i buprenorfin mogu koristiti sigurno.

Perry je pronađen mrtav u hidromasažnoj kadi u svom domu u Los Angelesu. Istražitelji su sljedeći dan obavili obdukciju.

Što je ketamin?

Ketamin je moćan anestetik kojeg su američka zdravstvena regulatorna tijela odobrila za uporabu tijekom operacija, no tijekom prošlog desetljeća postao je popularan kao eksperimentalni tretman za brojna psihijatrijska stanja i stanja koja je teško izliječiti, uključujući depresiju, tjeskobu i kroničnu bol.

Iako nisu odobrena od strane regulatornih tijela, liječnici mogu slobodno prepisivati ​​lijekove za ove alternativne upotrebe ako vjeruju da bi njihovi pacijenti mogli imati koristi od njih.

Tako stotine klinika u SAD-u nude infuzije ketamina i druge pripravke za različita zdravstvena stanja.

Pratite najnovije vijesti uz BLITZ i na Telegramu. Pridružite se kanalu ovdje