Što ne smijete govoriti djeci kako im ne biste uništili život: mnogi roditelji griješe ovim riječima

Nije tajna da je mišljenje roditelja osnova za budući život djeteta. Odrasli moraju zapamtiti da im djeca neograničeno vjeruju.

Stoga jedna neoprezna fraza, izrečena u šali ili jednostavno nepromišljeno, može uništiti život male osobe u budućnosti.

Recimo vam koje su to fraze koje ne biste trebali izgovarati ni u mislima.

1. “Glupost, nije strašno, nije bolno”

Ovakvi komentari izazivaju u djeteta sumnju u ispravnu procjenu situacije, svoje snage, osjećaje i sebe. Ovako čovjek može odrasti da ne vjeruje sebi. U budućnosti će njime manipulirati neprijatelji.

Dječje ruke
Fotografija: © Belnovosti

2. “Nije me briga ako ti to ne želiš.”

Ako dijete ne želi kašu za doručak ili jede kruh za ručak, a uvjerava ga se da jednostavno nema druge mogućnosti, tada njegove vrijednosti i želje mogu nestati u pozadini. U budućnosti će njegovo mišljenje zamijeniti tuđe.

3. “Koga si ti…”

Analozi mogu biti replike “Sve kao tvoj otac!” ili neki drugi rođak koji se u očima trećih osoba ne čini najsretnijom osobom. Dijete može postati strana u sukobu, a također smatrati da je osoba s kojom ga se uspoređuje stvarno loša, što je još gore.

4. “Nemoj me osramotiti!”

Bez da svom djetetu pažljivo kažete nešto poput “odlazi” ili “moje te oči ne bi vidjele”, možete odgojiti osobu koja će se bojati tuđeg mišljenja i pozornosti na sebe.

Pogrešno je također plašiti dijete “strašnom ženom”, policijom ili ga ucjenjivati ​​činjenicom da neće dobiti dragocjenu igračku ako ne učini što mu se kaže.

Ne treba se zanositi frazama mačić, zeko i drugim usporedbama sa slatkim životinjama, kao ni uspoređivati ​​dijete i njegove sposobnosti s drugom djecom.

Ali vrhunac nepromišljenosti je rečenica “Ne volim te.” Malo je vjerojatno da će dijete to oprostiti nekom od roditelja.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki