Za sve vas koji držite božićni post, a ne želite se uskratiti za nešto slatko, imamo idealan recept za posnu čokoladnu tortu. Zapravo, toliko je ukusna da će je jesti i oni koji ne poste.
Posna čokoladna torta može stajati do 3 dana umotana u prozirnu foliju.
Materijali
- 1 šalica šećera
- 8 žlica kakaa
- 1 žličica slatka soda bikarbona
- 2 mahune vanilije
- 1/2 šalice suncokretovog ulja
- 2 žličice jušni ocat
- 1 pinta. voda
- 500 gr. samodižuće brašno, prosijano
- 125 gr. couverture čokolada, izlomljena na sitne komadiće (više ako želite kolač preliti otopljenom čokoladom)
Postupak
- Za pečenje posne čokoladne torte zagrijte pećnicu na 180°C.
- Klasični pleh 26-28 cm namastiti i pobrašniti.
- Umutiti mikserom na srednjoj brzini šećer, kakao, sodu, vaniliju, ulje, ocat i vodu.
- Dodajte brašno
- Stavite smjesu u formu.
- U smjesu umiješajte komadiće kuverture.
- Pecite kolač u pećnici 45-50 minuta.
- Je li gotova provjeravamo tako da oštricu noža umočimo u sredinu – ako izađe bez ostataka tijesta, gotova je, a u protivnom nastavimo još neko vrijeme peći i probamo ponovno.
- Pustite da se hladi izvan pećnice oko 15 minuta prije nego što izvadite iz kalupa.
- Kuverturu možete otopiti da prelijete tortu za dodatni čokoladni okus
enikos.gr