Feta umak: Kako ga pripremiti i s čim ga kombinirati

Tvrdo, čvrsto, ali i puterasto ili pjenasto. Ljutog okusa ili visoke kiselosti. Istina je da feta, PDO proizvod, ima mnogo lica. Svaki od njih oblikovan je prema lokalnim karakteristikama sirane u kojoj se proizvodi. U bilo kojem obliku, feta je ukusna. I osvježavajuće. I daje grčki karakter našim jelima. Osim klasičnog mjesta u središtu seoske salate te uz dodatak maslinovog ulja i origana, feta se može poslužiti i u obliku umaka.

Kako napraviti feta umak?

Dobra vijest dana je da je za pravljenje ovog posebnog umaka potrebno vrlo malo sastojaka, malo vremena i gotovo nimalo kuharskog znanja. Evo recepta:

Materijali

250 gr. feta sir, naribani

1/2 šalice jogurta

1 režanj češnjaka, nasjeckan

2 žličice žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 žličica juhe od sezama

1 režanj češnjaka, otopljen

Sok od jednog limuna

1 žličica juhe od kopra

1 žličica juhe od origana

1 žličica juhe od timijana

sol i papar

Postupak

U mikseru prvo umutite feta sir i jogurt. Prije nego što dobije konačnu teksturu, postupno dodajte ostale sastojke, a začinsko bilje ostavite na kraju.

Čim dobije mekanu teksturu, prestajemo tući. Pospite s malo maslinovog ulja i poslužite u zdjelici.

Uz koja jela dobro ide feta umak?

Feta umak je ukusan prilog za mnoga predjela i glavna jela. Njegova meka tekstura susreće se s hrskavim aspektom susjednog jela i zajedno stvaraju rezultat visokih zahtjeva i specifikacija.

Ćufte od bundeve

Ćufte od bundeve – tipično ljetno jelo – čarobno se spajaju s malo feta umaka. Pored njih u zdjelici ili odmah na njihovu hrskavu ljusku. Slatko kuhane tikvice pomiješaju se s blago ljutom fetom i ljetno jelo odlazi u drugu dimenziju.

Tjestenina

Grčka verzija carbonare može sadržavati kiselo vrhnje u svojim sastojcima – pri čemu neke podvarijante ne skrivaju svoju slabost u kiselom vrhnju ili čak bešamelu – ali kada se topla tjestenina pomiješa s feta umakom, jelo je sve samo ne grčko, ono također dobiva poseban ukus.

Masno

Između mahuna, bamije, graška, artičoke ala polita ostavlja se prostor da se provuče feta umak. Dobro promiješajte i kombinacija, osim impresivnom bojom, osvaja i okusom.

krumpir

Pečeno, kuhano, prženo, u salati. Kako god odlučili uživati ​​u škrobnim krumpirima, nemojte se ustručavati popratiti ih feta umakom za vrlo uspješnu kombinaciju okusa.

Salate

Umjesto svježeg sira u rikuli, umjesto antotira u salati od zelene salate, umjesto klasične fete u kretskoj Dako. Feta preljev zauzima svoje mjesto u zdjeli za salatu i daje moderan štih našim klasičnim omiljenim receptima.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki