Psihologinja Evgenia Artemyeva objasnila je zašto odrasla djeca ne poštuju svoje roditelje

Odrasla djeca koja ne poštuju roditelje mogu imati različite razloge za takvo ponašanje.

Psihologinja Evgenia Artemyeva objasnila je zašto odrasla djeca ne poštuju svoje roditelje.

Neki od njih mogu biti posljedica nedostatka pažnje, ljubavi i brige roditelja tijekom djetinjstva.

Drugi mogu biti posljedica lošeg roditeljstva ili sukoba u odnosu roditelj-dijete.

tenisice
Fotografija: Pixabay

Jedan od razloga zašto odrasla djeca ne poštuju svoje roditelje može biti taj što se osjećaju nezadovoljno u vezi.

Možda roditelji nisu obraćali dovoljno pažnje na svoju djecu ili nisu razumjeli njihove potrebe i interese. Kao rezultat toga, djeca se mogu osjećati necijenjenom i nevoljenom.

Primjer takve situacije je priča stanovnice SAD-a Catherine McCarthy, koja je u intervjuu za jedan časopis progovorila o svom odnosu prema majci.

Katherine je rekla da je njezina majka bila jako zauzeta poslom i nije joj posvećivala dovoljno vremena i pažnje.

Kako je Katherine odrastala, počela je osjećati bijes i mržnju prema svojoj majci jer joj nije prava majka.⠀

Drugi razlog može biti nepravilan odgoj. Roditelji mogu koristiti oštre metode discipliniranja, poput fizičkog nasilja ili prijetnji, kako bi prisilili svoju djecu na poslušnost. To može dovesti do toga da djeca osjećaju ljutnju i mržnju prema roditeljima, kao i da u budućnosti razviju probleme u ponašanju.

Primjer takve situacije je priča Anne, stanovnice Rusije, koja je u intervjuu za portal progovorila o svom odnosu prema majci.

Anna je rekla da je njezina majka bila vrlo stroga i da ju je fizički nasilno prisilila na poslušnost. To je uzrokovalo da Anna počne osjećati bijes i mržnju prema svojoj majci, kao i da razvije probleme povezane s nepovjerenjem u svijet.

Konflikti u odnosima roditelj-dijete također mogu dovesti do nedostatka poštovanja kod djece. Roditelji se mogu ne slagati s mišljenjima svoje djece ili ne poštivati ​​privatnost i prava svoje djece.

To može dovesti do toga da se djeca osjećaju “začepljeno” i neslobodno.

Primjer takve situacije je priča Britanke Lise koja je u intervjuu za časopis The Guardian progovorila o svom odnosu s ocem.

Lisa je rekla da je njezin otac uvijek bio vrlo autoritaran i da nije uvažavao njezino mišljenje. To je dovelo do toga da se Lisa također osjećala nedostojnom kao odrasla osoba i nesposobnom stvoriti osobne granice.

Bez obzira na razloge zašto odrasla djeca ne poštuju svoje roditelje, to može dovesti do ozbiljnih problema u vezi.

Odrasla djeca možda neće htjeti komunicirati sa svojim roditeljima ili čak bez njih. To može dovesti do toga da se roditelji osjećaju odbačeno i inferiorno.

Primjer takve situacije je priča Kanađanke Sarah koja je u intervjuu za portal Today’s Parent progovorila o svom odnosu s majkom. Sarah je rekla da s majkom nije komunicirala nekoliko godina zbog činjenice da ne mogu pronaći zajednički jezik.

Kako bi spriječili nedostatak poštovanja od strane odrasle djece, roditelji moraju pokazivati ​​ljubav, brigu i pažnju svojoj djeci tijekom njihova djetinjstva.

Također bi trebali koristiti odgovarajuće tehnike roditeljstva kao što su ohrabrenje i podrška, a ne nasilje i prijetnje. Osim toga, roditelji moraju poštovati mišljenja i prava svoje djece kako bi u budućnosti stvorili zdrave i produktivne odnose.

Ako se ipak nađete u teškoj situaciji, ne treba očajavati, moderne metode psihološke podrške pomoći će vam da se odgurnete od svog „dna problema“ i izgradite se samostalno, oslanjajući se na svog unutarnjeg roditelja i podržavajući svoje unutarnje dijete .

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki