Je li štetno ponovno prokuhati vodu?

Svi znaju da se prokuhavanjem vode možete riješiti štetnih bakterija u njoj. Ali što ako se ova voda nekoliko puta prokuha? Kakav će to utjecaj imati na ljudsko zdravlje?

U procesu vrenja vode djeluje princip isparavanja i koncentracije. To jest, kada voda isparava, nečistoće otopljene u vodi ne napuštaju paru. Stoga se povećava koncentracija ovih opasnih nečistoća. Osim toga, destilirana voda se može više puta prokuhati i to ne šteti zdravlju.

Razbijen mit: Možemo li piti vodu dok jedemo?

A ako se voda uzima iz slavine? Uključuje arsen, nitrate, fluoride. Ali toliko ih je malo da ne predstavljaju opasnost za zdravlje.

Koncentracija štetnih tvari doista raste kada vodu stalno iznova kuhate. No, ipak ih je premalo da bi vam naštetili.

Prema znanstvenicima, do trovanja može doći ako u ljudsko tijelo uđe 0,6 mg arsena po 1 kg tjelesne težine dnevno. Ako je osoba teška 75 kg, da bi se otrovala, morat će prokuhati oko 10 tisuća litara vode i dovesti je do volumena šalice kave./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki